1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

1,16 miliarde lei - valoarea marjei de solvabilitate a asiguratorilor din Moldova in 2015

Companiile de asigurari din Republica Moldova inregistrau o marja de solvabilitate de 1,16 miliarde de lei moldovenesti in primele noua luni ale anului precedent, de aproape patru ori mai mult comparativ cu cerintele minime impuse de legislatie, arata datele financiare publicate de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare din Moldova (CNPF).

Marja de solvabilitate a companiilor care practica asigurarile generale se ridica la 831 milioane lei, cu 575 milioane lei mai mult fata de nivelul minim de 255,4 milioane lei. In ceea ce priveste asiguratorii de viata, marja de solvabilitate a totalizat 336,4 milioane lei, cu aproape 270 milioane lei mai mult comparativ cu nivelul mimim prevazut de lege - 67,5 milioane lei.

Solvabilitatea asiguratorului reprezinta capacitatea financiara de a-si onora obligatiile de plata asumate. Astfel, in functie de clasele de asigurari practicate, asiguratorii sunt obligati sa-si determine marja de solvabilitate minima in conformitate cu rapoartele si actele normative emise de supraveghetor.

Pe toata durata activitatii sale, asiguratorul trebuie sa detina o marja de solvabilitate disponibila, fiind constituita din patrimoniul companiei liber de orice angajament, cu exceptia activelor nemateriale.

In tarile Uniunii Europene a fost aplicat noul regim de solvabilitate prevazut in Directiva europeana Solvency II incepand cu 1 ianuarie 2016.

Vezi aici traducerea setului de ghiduri emis de EIOPA - Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale.