1asig.ro
#30deanideschimbare

Stiati ca...

Inainte de 1989, in Capitala, erau 100.000 de masini si se circula alternativ, duminica, in functie de numarul de inmatriculare al masinii, care era par sau impar. Acum, in Bucuresti, sunt aproximativ doua milioane de masini si este considerat unul dintre cele mai aglomerate orase din Europa.

Stiati ca...

Inainte de 1989, alegerile din Romania erau doar o iluzie, desi existau campanii electorale, iar procesul de vot era prezentat ca fiind democratic. In fond, seful statului era numit prin alte metode. Dupa 30 de ani de schimbare, votul tau  este nu doar un exercitiu democratic si un drept, ci si o responsabilitate. Acum chiar conteaza!

Stiati ca...

In 1990 populatia Romaniei era de 23,2 milioane. La 1 ianuarie 2019, populatia rezidenta a tarii noastre era in scadere cu 125.500, pana la 22,1 milioane. De asemenea, rata migratiei este una ridicata, noua romani parasind zilnic Romania.

Va amintiti de perioada in care bananele si portocalele se puteau achizitiona doar de Sarbatori, stand la cozi enorme? Si asta pentru ca in 1989 importurile Romaniei erau anual de 2 miliarde de dolari. Astazi mancam avocado, kiwi si bem nuca de cocos din tari exotice, iar importurile au ajuns la 45,7 miliarde de euro in primele opt luni din acest an.

Stiati ca...

In 1990, un apartament cu doua camere costa 123.000 de lei, aproape cat o Dacie, care ajungea la 30 de salarii medii pe economie. Astazi, pretul mediu al unei locuinte este de 1.233 de euro/metru patrat, aproape de doua ori mai mult decat salariul mediu pe economie.

Va mai aduceti aminte de apelurile cu taxa inversa, de beep-uri sau vorbitul la secunda? Astazi, in Romania, avem 22,7 milioane de utilizatori de telefonie mobila, servicii nelimitate de voce si internet de mare viteza.

Stiati ca...

Tim Beners Lee inventa World Wide Web (www). Trei decenii mai tarziu, mai mult de jumatate din populatia lumii este online, unde petrecem zilnic pana la 6 ore, iar tehnologiile au avansat pana la monede virtuale, roboti, inteligenta artificiala.

Stiati ca...

La 1 noiembrie 1989 se redeschideau granitele dintre Germania de Est si Cehoslovacia. Astazi calatorim cu pasaportul fara viza (sau cu viza obtinuta electronic) in 182 de tari si 41 de state sau teritorii doar cu buletinul.