1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

86% dintre romani sunt nemultumiti de sistemul de aparare impotriva inundatiilor

Autostrazile (93%), drumurile locale (87%), sistemul de aparare impotriva inundatiilor (86%), reteaua feroviara (85%), reteaua de alimentare cu apa si cea de canalizare (74%) sunt principalale motive de insatisfactie fata de infrastructura din Romania, arata rezultatele unui studiu desfasurat de compania de cercetare de piata IPSOS in 28 de tari din intreaga lume, la finalul anului 2018.

Conform sondajului, la nivel global, 32% dintre respondenti declara ca sunt foarte multumiti sau destul de multumiti de infrastructura tarii lor, fata de 26% pe plan european. In Romania, doar 5% dintre cetateni sunt multumiti de infrastructura tarii. Prin infrastructura se inteleg aspecte legate de retele de drumuri, aeroporturi si cai ferate, utilitati - precum energie si apa, internet si alte canale de comunicare.

Sistemul de aparare impotriva inundatiilor este vazut ca avand o calitate buna doar de catre 10% dintre romani, comparativ cu 28% la nivel global. Un scor de satisfactie mai mic decat Romania este obtinut doar de Italia (9%). In schimb, 86% dintre romani se declara nemultumiti de acesta. Printre altele, acest aspect al infrastructurii este important pentru romani, 6 din 10 considerandu-l o prioritate pentru tara.

Per ansamblu, 78% dintre romani sunt de acord ca Romania, la nivel de tara, nu intreprinde destul de multe actiuni pentru a acoperi nevoile legate de infrastructura, iar 75% dintre romani sunt de acord ca investitiile in infrastructura sunt vitale pentru o dezvoltare economica viitoare. Prin comparatie, la nivel global, 59% dintre respondenti considera ca tara de rezidenta nu realizeaza suficiente actiuni pentru a acoperi nevoile legate de infrastructura. 73% dintre cetatenii celor 28 de tari investigate considera ca investitiile in infrastructura sunt vitale pentru dezvoltare, rezultatul fiind unul apropiat de cel obtinut de Romania.

O analiza la nivel sectorial plaseaza Romania printre ultimele tari din punctul de vedere al calitatii percepute de romani asupra celor mai multe ramuri ale infrastructurii. Exceptie face infrastructura digitala, unde ocupam locul al noualea, la paritate cu Cehia. Infrastructura digitala - precum viteza internetului sau reteaua de fibra optica 5G - este apreciata ca fiind de buna calitate de catre 62% dintre romani, cu mult peste media globala de 54%.

Inundatiile, o problema pentru Romania

In Romania, inundatiile reprezinta un risc crescut, anual sute de locuinte fiind afectate. Conform IGSU, numarul interventiilor la inundatii s-a triplat in 2018 fata de 2017, ajungand la 5.022 de cazuri. In acelasi timp, la nivelul intregii tari, 2.444 de locuinte au fost afectate de inundatii, de peste 6 ori mai multe ca in 2017, cand fusesera afectate 391 de locuinte.

Printre altele, prevenirea inundatiilor poate fi realizata printr-un management integrat al apei in tarile din lungul bazinului dunarean, conform partenerilor proiectului DANUBE FLOODPLAIN. Obiectivul principal al proiectului este imbunatatirea managementului apelor transfrontaliere si prevenirea riscului de inundatii, maximizand, in acelasi timp, beneficiile pentru biodiversitate.

Principalele concluzii, dupa 1 an de la implementarea proiectului, atrag atentia asupra faptului ca lucrarile de regularizare istorice si recente - baraje si diguri, intreruperea conectivitatii longitudinale si laterale, modificarile in modul de utilizare al terenurilor - care au avut loc de-a lungul bazinului Dunarii, au dus la reducerea masiva a suprafetelor de lunca. Diminuarea acestor zone cu pana la 68% in ultimii 100 de ani a avut efecte dezastruoase atat pentru comunitatile locale care au fost expuse inundatiilor, cat si asupra biodiversitatii. Lunca Dunarii a avut intotdeauna rol de protectie naturala impotriva inundatiilor cauzate de viituri si scurgeri rapide, iar scaderea suprafetei acesteia, impreuna cu ploile torentiale cauzate de schimbarile climatice, au generat inundatii masive in Europa incepand cu anul 2002.


In tara noastra, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In urma inundatiilor, PAID Romania a achitat, in 2018, daune in valoare de 1,6 milioane de lei (din totalul de 3,33 milioane de lei).

De asemenea, masinile avariate pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.