1asig.ro
1asig.ro

ARB: Bancile din Romania au solutionat 90% din solicitari de suspendare a ratelor

5 min. / 1.540 cuvinte
Bancile din Romania au solutionat 321.000 de solicitari, reprezentand aproximativ 90% din cele aproximativ 362.000 de solicitari depuse de clientii persoane fizice si juridice pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din contractele de credit, in primele trei luni de la debutul pandemiei COVID-19, a anuntat ARB - Asociatia Romana a Bancilor.

PROMO


Pana la data de 15 iunie 2020, din cele aproximativ 321.000 de solicitari solutionate, peste 60% au fost solutionate in baza Ordonantei de Urgenta 37/2020 si aproximativ 40% in baza masurilor de sprijin adoptate proactiv de banci, incepand cu luna martie, pentru clientii afectati de efectele pandemiei. Restul solicitarilor se afla in curs de procesare. In baza OUG 37/2020, banca analizeaza solicitarea formulata de client si in termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitarii comunica acestuia decizia. In cazul aprobarii solicitarii debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicarii de catre client a solicitarii de suspendare catre banca.

Clientii ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia generata de pandemie au depus cereri pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din contractele de credit. Astfel, clientii persoane fizice au depus un numar de peste 334.000 de solicitari de suspendare a obligatiilor de plata lunare, ceea ce reprezinta o pondere de aproximativ 22% din creditele in derulare acordate populatiei. Clientii persoane juridice au depus un numar de aproape 28.000 de solicitari de suspendare a obligatiilor de plata lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii.

"Sectorul bancar a fost in prima linie a industriilor care au adoptat masuri de sprijin pentru clientii afectati financiar de efectele pandemiei. Bancile din Romania au raspuns proactiv nevoilor clientilor care au intampinat dificultati din cauza pandemiei de coronavirus si au asigurat necesarul de finantare la nivelul intregii economii. Comunitatea bancara din Romania isi exprima dorinta de a contribui in continuare la procesul de relansare a economiei romanesti in perioada imediat urmatoare, prin solutii comune ce pot fi identificate ca parte a dialogului dintre comunitatea de afaceri si factorii de decizie institutionala. Sistemul bancar sustine incheierea unui parteneriat constructiv cu autoritatile pentru a finanta economia in conditii de predictibilitate", noteaza ARB.

197 accesari