ASF: Numarul petitiilor pe piata asigurarilor s-a injumatatit in S1 2017. Clientii RCA raman cei...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
28
1 EUR = 4.6572 RON
1 USD = 3.9685 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

ASF: Numarul petitiilor pe piata asigurarilor s-a injumatatit in S1 2017. Clientii RCA raman cei mai nemultumiti


Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a primit, in total, in primul semestru al anului 2017, un numar de 4.698 petitii, in scadere cu 48,54% fata de semestrul I 2016. Dintre acestea, 84,95% reprezinta petitii aferente pietei asigurarilor-reasigurarilor, 12,66% sunt petitii aferente pietei pensiilor private, iar 2,38% sunt petitii aferente pietei instrumentelor si investitiilor financiare.

Petitii inregistrate pe piata asigurarilor - reasigurarilor

In primele sase luni ale anului 2017, ASF a inregistrat in total 3.991 petitii referitoare la piata asigurarilor, ceea ce reprezinta o scadere cu 50,87% fata de acelasi interval al anului precedent, se arata in raportul publicat vineri de Autoritate.

Din cele 3.991 petitii, au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate 2.889 petitii, in scadere cu 41,75% fata de semestrul I al anului 2016. Celelalte petitii reprezinta: solicitari ale petentilor care au excedat competentei ASF, unele dintre acestea fiind redirectionate catre alte institutii ale statului: BAAR, ANPC; solicitari ale petentilor referitoare la societatile de asigurare ASTRA SA, CARPATICA Asig SA, FORTE Asigurare-Reasigurare SA si LIG Insurance SA, societati carora ASF le-a retras autorizatia de functionare; petitii care au fost clasate in conformitate cu prevederile Ordonantei de Guvern nr. 27/2002 si ale procedurilor interne.

Din analiza datelor raportate de catre societatile de asigurare la ASF se constata ca cele 2.889 petitii, analizate si solutionate in mod unic pe petent, reprezinta 0,56% din numarul total de daune avizate de catre asiguratori si 0,02% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare la sfarsitul semestrului I 2017.

Ce au reclamat petentii:

In primul semestru al anului 2017, aspectul cel mai des reclamat de catre petenti a fost neplata/plata partiala a despagubirilor/valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati/pagubiti, in 1.890 de cazuri, acestea reprezentand un procent de 65,42% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numarat si nerespectarea termenelor de constatare/constatare suplimentara, solicitari de recalculare a valorii despagubirilor, respectiv nerespectarea conditiilor contractuale/normelor RCA, in cazul asigurarilor auto. Un alt aspect sesizat de catre petenti a fost recalcularea valorilor de despagubire/rascumparare in cazul asigurarilor non-auto.

Structura petitiilor in functie de clasa de asigurare:

In primele sase luni ale anului 2017, cea mai mare pondere o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor generale, cu un numar de 2.798, reprezentand 96,85% din total, in scadere cu 42,18% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

In cadrul categoriei asigurarilor generale, ponderea importanta o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte Verde, cu un numar de 2.161, reprezentand 74,80% din totalul perioadei analizate, in scadere cu 43,65% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

Cele 2.161 petitii inregistrate si solutionate in semestrul I 2017 pe clasa asigurarilor obligatorii RCA si Carte Verde reprezinta aproximativ 0,04% din numarul contractelor RCA incheiate (5.695.440) si, respectiv 1,42% din numarul dosarelor de dauna RCA deschise in acest semestru (152.378), conform datelor raportate de catre asiguratori la ASF.

Modalitatea de finalizare a petitiilor:


Din cele 2.889 petitii, un numar de 1.846, reprezentand 64% din total, au fost finalizate in favoarea petentilor - la aceste petitii s-au putut determina solutii favorabile, intemeiate legal si la care directia de specialitate din cadrul ASF a avut cadrul normativ corespunzator rezolvarii disputei dintre parti. Dintre petitiile finalizate in favoarea petentilor, 36% au fost finalizate prin plata despagubirilor solicitate de catre petenti, in dosarele de dauna deschise, restul petitiilor avand ca obiect solicitari de natura procedurala, necuantificabile material (deschidere dosar de dauna, reconstatare, transmitere accept de plata catre unitatea reparatoare, recalculare valoare despagubire etc.).

Structura petitiilor in functie de entitatea reclamata:

Din datele inregistrate reiese ca 99,10% din petitii au fost indreptate impotriva societatilor de asigurare si un procent de 0,90% au fost inregistrate impotriva brokerilor de asigurare.

Analizand petitiile depuse, rezulta ca cele mai multe nemultumiri ale petentilor au fost constatate pentru societatea CITY Insurance, pentru care s-au primit 647 petitii, reprezentand un procent de 22,40% din totalul perioadei. Cu toate acestea, numarul petitiilor care vizeaza CITY Insurance a scazut substantial, de aproape trei ori, fata de primul semestru al anului 2016, cand a fost consemnat un numar de 1.877 petitii.

Urmatoarele societati in clasament sunt EUROINS, cu un numar de 575 petitii (19,90% din total) si ASIROM VIG SA, cu un numar de 535 petitii (18,52% din total).
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (ASF: Numarul petitiilor pe piata asigurarilor s-a injumatatit in S1 2017. Clientii RCA raman cei mai nemultumiti).
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 22.09.2017 | 2497 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM