1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF a lansat Ghidul consumatorului care achizitioneaza RCA de la un asigurator autorizat in alt stat UE

ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a elaborat Ghidul consumatorului pentru incheierea asigurarii RCA la un asigurator care isi desfasoara activitatea de asigurare pe teritoriul Romaniei in baza libertatii de a presta servicii (freedom of services - FOS).

Acest material ofera informatii despre:
  • Ce inseamna un asigurator care comercializeaza RCA in Romania in baza libertatii de a presta servicii?
  • Care sunt obligatiile asiguratorului din alt stat membru care doreste sa comercializeze asigurari RCA pe teritoriul Romaniei in baza libertatii de a presta servicii;
  • Contractul RCA;
  • Ce acopera asigurarea RCA emisa de asiguratorul autorizat in alt stat membru si care desfasoara activitate in Romania in baza libertatii de a presta servicii?
  • Sistemul bonus-malus in conditiile emiterii unui contract RCA de catre un asigurator care este autorizat in alt stat membru, pentru un vehicul supus obligatiei de asigurare in Romania;
  • Cum sa ne protejam de eventuale fraude? Ce facem in caz de accident si cine ne ajuta cu despagubirea?, precum si alte informatii utile.
"Societatea de asigurari care presteaza pe teritoriul Romaniei activitate de asigurari in baza libertatii de a presta servicii este acea societate de asigurari care are sediul intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fiind autorizata sa functioneze in acel stat", se explica in Ghid.

Este important sa cunoasteti ca, in cazul in care achizitionati o asigurare RCA de la o societate de asigurari care desfasoara activitate in Romania in baza libertatii de a presta servicii, acea societate nu este autorizata si supravegheata de ASF, ci de autoritatea competenta din statul membru de origine.

Contractul RCA comercializat in Romania trebuie sa respecte legislatia nationala. Asiguratorul RCA care desfasoara activitate in Romania in baza libertatii de a presta servicii trebuie sa respecte legislatia nationala cu privire la segmentul asigurarilor RCA. De asemenea, contractul RCA trebuie sa furnizeze aceleasi informatii ca si in cazul contractelor RCA emise de societati de asigurare autorizate de catre ASF.

Cine poate achizitiona o asigurare RCA de la un asigurator autorizat in alt stat membru dar care desfasoara activitate in Romania? "Orice persoana fizica sau juridica, care are in proprietate un vehicul supus obligatiei de inmatriculare sau inregistrare in Romania, deci nu si pentru vehiculele inmatriculate si inregistrate in alte state, poate achizitiona un contract RCA de la asiguratorul autorizat in alt stat membru si care desfasoara activitate in Romania in baza libertatii de a presta servicii", precizeaza ASF in Ghidul Consumatorului.

Asigurarea RCA poate fi incheiata cu asiguratorul direct de la acesta prin mijloace electronice (prin intermediul retelelor de calculatoare e-Commerce, a telefoanelor mobile m-Commerce, respectiv prin utilizarea internetului). Insa, pretul asigurarii achizitionate prin mijloace electronice nu poate fi diferit de sumele incasate/platite si atestate in contractul de asigurare/chitanta/ordinul de plata sau confirmarea de plata.

Ghidul mai atrage atentia asupra fraudei: "Trebuie sa fim atenti daca societatea care elibereaza contracte RCA are dreptul de a practica pe teritoriul Romaniei asigurarea obligatorie RCA - verificati societatea de asigurare in Registrul asiguratorilor si intermediarilor din SEE pe pagina de internet a ASF, aceasta trebuie sa fie notificata ASF de catre autoritatea din statul de origine.

In lipsa acestei notificari, contractul RCA nu este valabil. Trebuie sa verificati corectitudinea informatiilor despre partile semnatare ale contractului, perioada de valabilitate a asigurarii, prima de asigurare, clasa bonus-malus, datele tehnice ale vehiculului (numarul de inmatriculare/inregistrare, numarul de identificare al vehiculului,) conform documentelor de identificare ale acestuia, precum si statele in care documentul Carte Verde are valabilitate. Forma si continutul contractului RCA, a documentului international de asigurare (Carte Verde), precum si caracteristicile tehnice care trebuie indeplinite pot fi vizualizate pe pagina ASF, la rubricile Legislatie sau Consumatori".

In cazul unui accident fara vatamari corporale si/sau deces, exista doua posibilitati de gestionare a evenimentului, similare cazului in care contractul RCA a fost emis de catre un asigurator autorizat de ASF:
  • completarea de catre persoanele implicate in accident a formularului de "Constatare amiabila de accident" atunci cand sunt indeplinite conditiile legale de utilizare a acestui formular
  • prezentarea la sectia de politie pe raza careia s-a produs accidentul in termen de maxim 24 de ore de la producerea accidentului.
"Daca ati fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul asigurat printr-un contract RCA emis de catre un asigurator care desfasoara activitate in Romania in baza libertatii de a presta servicii, trebuie sa va adresati reprezentantului de dauna al asiguratorului de pe teritoriul Romaniei, cu procesul-verbal de constatare a contraventiei si/sau autorizatia de reparatie eliberate de politie sau, in functie de situatie, cu formularul "Constatare amiabila de accident". Asiguratorul este cel care deschide dosarul de dauna, dupa ce a fost notificat de pagubit. Recomandam ca ambele persoane implicate in accident sa se prezinte la reprezentantul de dauna al asiguratorului pentru deschiderea dosarului de dauna", se mai spune in Ghid.

Descarca aici Ghidul Consumatorului pentru incheierea asigurarii RCA la un asigurator care isi desfasoara activitatea de asigurare pe teritoriul Romaniei in baza libertatii de a presta servicii.