ASF a lansat ghidul "Cum folosim documentul Carte Verde" - Asigurari - Asigurari - Totul...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7340 RON
1 USD = 4.2803 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

ASF a lansat ghidul "Cum folosim documentul Carte Verde"


ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a lansat ghidul "Cum folosim documentul Carte Verde", ce ofera informatii asiguratilor si pagubitilor in cazul accidentelor produse prin intermediul unor vehicule asigurate cu documente de asigurare Carte Verde.

Documentul Carte Verde reprezinta de fapt un certificat international de asigurare in baza caruia, proprietarul/utilizatorul/conducatorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat este asigurat in privinta raspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, in conformitate cu legislatia fiecarui stat pentru care documentul de asigurare este valabil.

"In cazul in care aveti incheiata o asigurare RCA, pe perioada valabilitatii acelei asigurari aveti in mod automat si o asigurare Carte Verde valabila pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene precum si pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elvetiei si Serbiei fara a plati nici o prima de asigurare suplimentara. Unele societati de asigurare ofera acoperire prin documentul Carte Verde pe care vi-l elibereaza odata cu asigurarea RCA si pentru alte state, desi nu sunt obligate sa faca acest lucru", se explica in document.

"Atunci cand doriti sa circulati cu vehiculul intr-o alta tara decat cele enumerate mai sus (de exemplu, Moldova, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania etc.) si chiar si in cazul in care doriti doar sa tranzitati o astfel de tara, verificati in prealabil ca simbolul tarii respective sa nu fie barat/taiat pe documentul de asigurare Carte Verde pe care l-ati primit atunci cand ati incheiat asigurarea RCA. Daca simbolul tarii care va intereseaza este barat/taiat, atunci va trebui sa incheiati la un asigurator din Romania o asigurare Carte Verde distincta fata de asigurarea RCA pe care o detineti, care sa fie valabila in acea tara pe perioada deplasarii. In caz contrar, la granita acelei tari va trebui sa cumparati o asigurare de frontiera valabila doar pentru acea tara", se mai arata in Ghid.

Sunteti implicat intr-un accident si "vinovat" de producerea accidentului este celalalt vehicul

Completati cu atentie toate rubricile formularului Constatare amiabila de accident si urmariti ca si celalalt sofer sa faca acest lucru sau asteptati sa vina autoritatile competente sa intocmeasca documentele in care se consemneaza accidentul, daca legislatia tarii respective impune acest lucru. Pentru informatii suplimentare puteti contacta biroul national din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor nationale le gasiti pe verso-ul documentului Carte Verde).

In documentele incheiate (Constatare amiabila de accident sau Proces-verbal), trebuie sa fie indicat in mod expres numarul de inmatriculare al vehiculului, marca, tipul si culoarea acestuia, numarul/seria documentului de asigurare Carte Verde daca exista si perioada de valabilitate a acestuia, precum si societatea de asigurare. Daca vehiculul "vinovat" este compus din cap tractor - remorca/semiremorca, aveti grija ca in documente sa fie indicate in primul rand elementele de identificare ale capului tractor si documentul de asigurare al acestuia!

Solicitati o copie (si/sau faceti o poza) a documentului de asigurare al vehiculului "vinovat".

Este recomandat sa faceti poze la locul accidentului atat vehiculului dumneavoastra cat si vehiculului "vinovat", cu semnele de circulatie, cu strada, intersectia si pozitia vehiculelor implicate in accident si cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate in accident, cum ar fi actele de identitate ale soferului si/sau vehiculului (cartea de identitate personala, pasaportul, permisul de conducere ale soferilor, talonul - certificatele de inmatriculare, documentele de asigurare RCA/Carte Verde ale vehiculelor etc.). Aveti in vedere ca cel putin in una din fotografii sa apara numarul de inmatriculare al vehiculului "vinovat" (in mod obligatoriu si al capului tractor daca este cazul).

Daca vehiculul "vinovat" este inmatriculat in statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, pentru solutionarea cazului de dauna de dauna va puteti adresa:
  • asiguratorului RCA al vehiculului, sau
  • BAAR dupa intoarcerea in Romania (in cazul in care vehiculul dumneavoastra permite deplasarea) daca statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul face parte din Spatiul Economic European.
Daca vehiculul "vinovat" este inmatriculat in alt stat decat cel pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, pentru solutionarea cazului de dauna de dauna va puteti adresa:
  • Biroului national din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, sau
  • BAAR dupa intoarcerea in Romania (in cazul in care vehiculul dumneavoastra permite deplasarea) daca statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul face parte din Spatiul Economic European si vehiculul "vinovat" este inmatriculat in unul din aceste state.
Daca aveti incheiata o asigurare CASCO, va puteti adresa direct asiguratorului dumneavoastra.

Sunteti implicat intr-un accident si sunteti vinovat de producerea accidentului

Completati cu atentie toate rubricile formularului Constatare amiabila de accident sau asteptati sa vina autoritatile competente sa intocmeasca documentele in care se consemneaza accidentul, daca legislatia tarii respective impune acest lucru.

Predati celuilalt sofer o copie dupa documentul dumneavoastra de asigurare Carte Verde, dupa talonul auto - certificatul de inmatriculare, carnetul dumneavoastra de conducere etc.

Anuntati-va cat mai repede asiguratorul cu privire la producerea accidentului si urmati recomandarile acestuia.

Daca aveti incheiata o asigurare CASCO, asistenta rutiera, etc. adresati-va asiguratorului dumneavoastra.

Pentru mai multe informatii, descarca ghidul "Cum folosim documentul Carte Verde".


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (ASF a lansat ghidul "Cum folosim documentul Carte Verde").

Noutati 1asig.ro
» SAFETY Broker a decis sa readere la UNSICAR
» TOP: Cat au subscris cei mai mari jucatori pe piata asigurarilor de sanatate?
» Ne pregatim pentru editia a VII-a a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte"!
» Leonardo BADEA (ASF): Ne gandim sa dam caracter obligatoriu decontarii directe pentru asigurarea RCA
» Numarul locuintelor asigurate ramane stabil la peste 1,7 milioane
» Buget de 9,5 milioane de lei pentru asigurari de sanatate dedicate angajatilor TRANSGAZ
» Asiguratorii RCA, facturati mai mult pentru inchirierea masinilor
» Profitabilitatea pietei de asigurari s-a redus in primele sase luni din 2019
» Cat au platit asiguratii RCA pentru clauza de Decontare Directa in S1 2019
» Alexandru APOSTOL, MAXYGO: "Nu exista nicio lege care sa ne spuna cat ar trebui sa conducem, totul tine de aprecierea noastra"
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 19.06.2017 | 7300 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM