1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF a prelungit cu trei luni suspendarea activitatii LIG Insurance

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis mentinerea interdictiei de exercitare a activitatii pe o perioada de inca trei luni in cazul LIG Insurance, deoarece asiguratorul inca nu si-a imbunatatit situatia financiara si nu se incadreaza in indicatorii de prudentialitate prevazuti de Legea nr. 237/2015.

"Din cauza unui cumul de incalcari ale normelor financiare, contabile si de management operational, LIG Insurance - autorizata pentru asigurari generale - are activitatea suspendata din luna februarie a anului 2015, societatea asumandu-si aplicarea unui plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate de ASF", a explicat autoritatea intr-un comunicat de presa.

Evaluarea efectuata de ASF pe baza datelor pe anul 2015 a relevat ca " in continuare, LIG Insurance nu dispune de fondurile proprii de baza necesare acoperirii cerintei de capital minim (MCR), respectiv a cerintei de capital de solvabilitate (SCR). Drept urmare, Consiliul ASF a dispus ca, in termen de o luna, LIG Insurance sa transmita un plan de finantare pe termen scurt privind aducerea fondurilor proprii eligibile la nivelul necesar respectarii cerintei de capital - MCR. De asemenea, societatea are la dispozitie doua luni pentru refacerea planului initial de remediere, incluzand masuri care sa asigure un nivel al fondurilor proprii eligibile suficient pentru acoperirea cerintei de solvabilitate - SCR, respectiv sa permita imbunatatirea profilului de risc in vederea unei reduceri corespunzatoare a necesarului de capital". Termenele de restabilire a indicatorilor MCR si SCR curg de la data de 20 aprilie 2016.

Totodata, Consiliul ASF a interzis societatii LIG Insurance sa dispuna liber de plasamentele financiare, terenurile si cladirile pe care le detine.

LIG Insurance a fost inclusa anul trecut in exercitiul BSRE de auditare independenta a 21 de societati de asigurare cu cote de piata reduse. Rezultatul auditului a aratat ca LIG Insurance nu respecta cerintele de solvabilitate nici macar conform regimului Solvabilitate I, cu atat mai putin potrivit regimului Solvabilitate II, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. De asemenea, LIG Insurance nu respecta nici prevederile referitoare la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise, informeaza ASF.