ASF a publicat un Ghid destinat clientilor si pagubitilor LIG Insurance - Asigurari - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata asigurarilor din Romania - 1asig.ro

ASF a publicat un Ghid destinat clientilor si pagubitilor LIG Insurance - Asigurari - Asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 


Bucuresti
26
1 EUR = 4.6243 RON
1 USD = 3.9431 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

ASF a publicat un Ghid destinat clientilor si pagubitilor LIG Insurance


Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat, pe site-ul sau, un Ghid destinat clientilor si pagubitilor LIG Insurance, societate de asigurari careia i-a fost declansata procedura de faliment si retrasa autorizatia de functionare.

Ghidul pentru clientii si pagubitii LIG include un set de intrebari si raspunsuri pentru situatii frecvent intalnite de catre cei care detin o polita LIG, referitoare la situatii precum aparitia unei daune, masurile de protectie pentru consumatori in cazul declararii falimentului LIG, valabilitatea politelor de asigurare incheiate la societatea LIG, rolul Fondului de Garantare a Asiguratilor - FGA etc.

In cazul insolventei unei societati de asigurare autorizata si aflata sub reglementarea si supravegherea ASF, creditorii de asigurari beneficiaza de suportul FGA in vederea platii indemnizatilor si/sau despagubirilor datorate conform contractelor de asigurare incheiate cu societatea de asigurare. Practic, creditorii de asigurari nu mai trebuie sa se adreseze instantelor judecatoresti decat daca doresc acest demers sau daca suma pe care o solicita depaseste plafonul de garantare legal - 450.000 lei/creditor de asigurare, aproximativ 100.000 euro.

De retinut ca FGA poate efectua plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari ai societatii LIG incepand cu data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului.

Cine este creditor de asigurare?
  • persoana asigurata - persoana care are incheiat un contract de asigurare;
  • un beneficiar al asigurarii - o terta persoana care beneficiaza de efectele legii sau ale unui contract de asigurare si careia asiguratorul urmeaza sa ii achite sumele cuvenite ca urmare a producerii riscului asigurat, asa cum prevede contractul de asigurare;
  • persoana pagubita - persoana indreptatita sa primeasca despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de raspundere civila.
Conform ghidului, orice persoana care invoca vreun drept de creanta impotriva asiguratorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o polita de asigurare valabila, intre data inchiderii procedurii de redresare financiara si cea a denuntarii contractelor de asigurare, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data pronuntarii de catre instanta a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, poate solicita deschiderea dosarului de dauna printr-o cerere adresata FGA.

Orice creditor de asigurare care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva societatii LIG INSURANCE trebuie sa completeze o cerere de plata motivata in acest sens. Cererea trebuie sa fie intocmita conform formularului (cerere-tip) pus la dispozitie de FGA. Cererea, completata si semnata, trebuie formulata in scris, in limba romana si transmisa direct la sediul FGA, prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin posta electronica (e-mail) sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea si confirmarea primirii. Continutul cererii trebuie sa reflecte: natura creantei, momentul nasterii sale, cuantumul sumei pretinse, daca exista vreun privilegiu ori o garantie reala in ceea ce priveste creanta, care sunt bunurile acoperite de asigurare.

FGA poate efectua plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari ai societatii LIG INSURANCE incepand cu data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului. Plata va fi efectuata in lei, pentru creantele certe, lichide si exigibile, prin intermediul postei (mandat postal) sau a unei banci autorizate de BNR, in limita plafonului legal - maxim 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare (care reprezinta echivalentul a aproximativ 100.000 euro, in functie de cursul oficial de schimb).

Consumatorii care au incheiat un contract sau o polita de asigurare cu societatea de asigurare-reasigurare LIG Insurance S.A. sunt rugati sa urmareasca informatiile publicate de ASF (www.asfromania.ro) si FGA (www.fgaromania.ro), sau sa solicite detalii telefonic la numerele de mai jos.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) - str. Popa Petre nr. 24, sector 2, Bucuresti, office@fgaromania.ro si telefon: 021.211.60.37, 021.211.60.73, fax: 021.211.60.94.

ASF sta la dispozitia consumatorilor pentru informatii si clarificari la numarul gratuit TELVERDE 0800.825.627 (doar pentru consumatorii din Romania), la office@asfromania.ro si pe pagina Facebook a Autoritatii de Supraveghere Financiara. Pentru consumatorii, detinatori de polite si beneficiari, din alte state ale UE care pot avea nevoie de informatii in legatura cu societatea de asigurare-reasigurare LIG Insurance S.A., acestia se pot adresa ASF la numarul de telefon +40216681208 (in limba engleza).

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus prin Decizia nr. 2347/27.12.2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 12 din 5 ianuarie 2017 retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a Societatii de Asigurare-Reasigurare LIG Insurance S.A., ca urmare a constatarii starii de insolventa a asiguratorului in temeiul Legii nr. 503/2004 (republicata) si a Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Descarca AICI Ghidul pentru consumatorii LIG Insurance.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (ASF a publicat un Ghid destinat clientilor si pagubitilor LIG Insurance).
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 09.01.2017 | 2171 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM