1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASITO ar putea iesi de sub administrare speciala - actionarii au ales un nou Consiliu de Administratie

Adunarea Generala a Actionarilor societatii de asigurare ASITO a ales, la inceputul acestei luni, un nou Consiliu de Administratie.

Potrivit prevederilor normative in vigoare, membrii acestui Consiliu se afla in procedura de avizare din partea autoritatii de supraveghere (CNPF), iar daca vor fi avizati, vor avea posibilitatea sa numeasca si conducerea executiva a societatii.

"Asteptam toate avizele necesare din partea CNPF, urmand ca ulterior sa putem desemna echipa de management a companiei. Am convingerea ca acest lucru va fi realizat si ne dorim ca ASITO sa fie scoasa cat mai curand de sub procedura de administrare speciala, iar noi sa facem o analiza detaliata a societatii si sa venim cu o strategie adecvata de dezvoltare a acesteia", a declarat pentru www.xprimm.md Eugeniu SLOPAC, ales in calitate de Membru al noului Consiliu de Administratie al ASITO si cel care a condus societatea timp de peste 23 de ani.

Amintim ca ASITO se afla incepand cu luna iulie 2016 in procedura de administrare speciala la CNPF, avand vanzarile suspendate. Mai multe detalii aici.

De asemenea, fostii actionari majoritari ai ASITO au fost obligati de autoritatea de supraveghere sa-si vanda actiunile detinute (81,3%), care in cele din urma au fost anulate si expuse pe bursa spre vanzare. Pana in prezent, acestea nu au fost vandute, iar potrivit noilor modificari la legea despre asigurari "termenul de vanzare a actiunilor nou-emise de catre asigurator este de 3 luni din data expunerii acestora la vanzare. Acest termen poate fi prelungit prin decizia CNPF cu perioade a cate cel mult 3 luni, de cel mult patru ori". Mai multe detalii aici.

Precizam ca recenta Adunare Generala a Actionarilor de la ASITO a fost convocata de catre actionarii minoritari ai companiei (18,7%).

Care este in prezent situatia la ASITO?


ASITO, cea mai veche companie de asigurari din Moldova si cea care a condus multi ani clasamentul societatilor de asigurare din tara, este in prezent in procedura de administrare speciala a autoritatii de supraveghere (CNPF), aplicata in premiera in istoria asigurarilor din Moldova fata de o companie de profil. Vezi aici detalii.

Astfel, vanzarile de polite noi sunt suspendate, la fel si toate organele de conducere ale asiguratorului, iar activitatea acestuia este gestionata de catre administratorul special desemnat de catre CNPF. La aproape un an si jumatate de la instituirea administrarii speciale, compania a ajuns in prezent pe ultimul loc in clasamentul societatilor de asigurare. Vezi aici detalii.

In momentul instituirii administrarii speciale, in iulie 2016, asiguratorul avea 19.569 de asigurati, care detineau un numar de 19.616 contracte de asigurare valabile, active lichide de 309,4 milioane lei si obligatii totale de 347 milioane lei. Vezi detalii aici.

Potrivit informatiilor oficiale, in primele 9 luni din anul precedent compania avea in vigoare 6.940 polite de asigurare, fiind platite despagubiri de circa 16 milioane lei, din momentul instituirii administrarii speciale. Aceleasi date oficiale mai arata ca asiguratorul inregistreaza indicatori de solvabilitate si lichiditate peste limita stabilita de actele normative, datorita eforturilor considerabile si sustinute depuse de catre administratorul special cat si de autoritatea de supraveghere (CNPF).

Vom reveni cu detalii despre acest subiect.