1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Alina OSOIANU, BNAA: Iesirea Moldovei din procedura de monitorizare a Biroului Carte Verde se poate realiza doar prin efortul comun al asiguratorilor

Moldova ar putea iesi din monitorizarea Consiliului Birourilor Carte Verde daca asiguratorii vor da dovada de soliditate financiara, continuitate in implementarea planului de actiuni stabilit si credibilitate, este de parere Alina OSOIANU, Director Executiv al Biroului Asiguratorilor Auto din Moldova (BNAA). Declaratia a fost facuta cu ocazia unui interviu acordat in cadrul Forumului International de Asigurari si Reasigurari - FIAR, desfasurat in perioada 13-16 mai la Bucuresti, Romania.

Amintim ca Moldova a intrat in sistemul Carte Verde in anul 2001, iar pana in 2009 a detinut calitatea de membru tranzitoriu. Ulterior a fost decisa intrarea intr-un proces de monitorizare, calitate mentinuta pana in prezent. De asemenea, in octombrie 2015, Moldova a fost suspendata din sistem, decizie revocata ulterior in iunie 2016. De asemenea, in 2017, a fost luata decizia Consiliului Birourilor de prelungire a perioadei de monitorizare pentru Moldova cu 3 ani. Mai multe detail aici.

"Suntem intr-o perioada de stabilitate, cred ca am trecut peste greutatile cele mai mari. Implementam si realizam in prezent un plan de actiuni bine stabilit. Am putea reusi sa iesim din monitorizare, insa doar cu sprijinul comun al autoritatii de supraveghere si a asiguratorilor", isi afirma increderea Alina OSOIANU. Aceasta a mai precizat ca majoritatea actiunilor solicitate de catre Consiliul Birourilor au fost realizate, mai fiind necesare anumite imbunatatiri calitative, in special din partea anumitor asiguratori din Moldova. "Strategia asumata de curand de catre autoritatea de supraveghere (CNPF) este foarte buna, vine cu reforme profunde, si va stimula asiguratorii sa creasca indicatorii de solvabilitate si stabilitate financiara", a mai punctat Directorul Executiv al BNAA.

De asemenea, "din anul 2016 nu am avut nicio intarziere in plata despagubirilor de asigurare in cadrul sistemului Carte Verde, ceea ce este foarte apreciat de catre conducerea CoB si partenerii din sistem, este un salt calitativ al organizarii si proceselor interne ale asiguratorilor din Moldova".

In 2017, segmentul de Carte Verde a atins o pondere de 22,5% in totalul pietei de profil, respectiv un volum de 319,2 milioane lei. In prezent, urmatoarele companii din Moldova pot vande polite Carte Verde: ACORD Grup, ASTERRA Grup, DONARIS VIG, GENERAL Asigurari , GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurari.