AmCham: Realizarea planului de investitii nu este o prioritate nici anul acesta - Piete financiare...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 
1 EUR = 4.7509 RON
1 USD = 4.1988 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

AmCham: Realizarea planului de investitii nu este o prioritate nici anul acesta


Realizarea planului de investitii nu este o prioritate nici anul acesta dupa cum arata executia bugetara aferenta primelor 9 luni, iar o crestere economica sustenabila pe termen lung nu poate fi realizata fara un angajament real pentru investitii si pentru reforme structurale, precizeaza AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania) intr-un comunicat.

"Diferenta dintre veniturile bugetare proiectate prea optimist si cheltuielile mai mari asumate pentru salarii si asistenta sociala defavorizeaza realizarea planului de investitii bugetat pentru 2018. Analiza executiei bugetare aferente primelor 9 luni ale anului 2018 arata ca realizarea planului de investitii nu este o prioritate nici anul acesta", se arata in document.

AmCham Romania indica faptul ca deficitul bugetar de 16,8 miliarde lei (1,77% din PIB), inregistrat in primele noua luni, depaseste cu mai mult de doua ori nivelul deficitului inregistrat in aceeasi perioada a anului 2017. Mai mult, faptul ca anul 2017 s-a incheiat cu un deficit de 2,88%, foarte apropiat de nivelul maxim de 3% din PIB prevazut de Tratatul de la Maastricht, confirma ingrijorarile cu privire la riscurile de incadrare in tinta de deficit bugetar in 2018, chiar si in conditiile in care planul de investitii pentru anul in curs ar fi realizat, atrag atentia investitorii.

Totodata, institutia sustine ca reducerea cheltuielilor planificate pentru investitii ramane un mecanism de control al deficitului bugetar, chiar daca restrangerea acestor tipuri de alocari are un impact negativ asupra cresterii economice reale si potentiale.

"Din analiza primelor 9 luni ale anului 2018, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 15,2 miliarde lei. Desi cu 25,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, prin raportare la investitiile planificate pentru acest an, de 38,5 miliarde lei (4,2% din PIB), gradul de realizare, la momentul primelor 9 luni, a fost de numai 39,5% (1,6% din PIB). O crestere economica sustenabila pe termen lung nu poate fi realizata fara un angajament real pentru investitii si pentru reforme structurale care sa sporeasca impactul investitiilor in economie si in societate in ansamblu, prin consolidarea capacitatii institutiilor publice si cresterea calitatii cheltuielilor publice", conform documentului citat.

Comparativ cu realizarile anului 2017, bugetul de anul acesta (conform rectificarii aprobate in septembrie 2018) prevede o crestere a cheltuielilor cu personalul de aproximativ 16,6 miliarde lei si un avans al cheltuielilor cu asistenta sociala de aproximativ 7,8 miliarde lei. Raportate la aceeasi perioada a anului 2017, in primele noua luni ale anului 2018, cresterea cheltuielilor cu personalul este in linie cu sumele bugetate, atingand 12,8 miliarde lei, in timp ce cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala a depasit deja 8,5 miliarde lei, se mai arata in comunicat.

De asemenea, potrivit AmCham, s-a inregistrat o depasire cu aproape 2,1 miliarde lei a cheltuielilor cu bunuri si servicii, raportat la cresterea asteptata pentru intreg anul 2018.

Pe de alta parte, un efect pozitiv asupra deficitului bugetar l-a avut cresterea cu 3,2 miliarde lei a veniturilor nefiscale in primele 9 luni din 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, de la o proiectie de crestere de 1,7 miliarde lei fata de 2017.

Cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice au crescut si ele pe fondul contractarii de noi imprumuturi dar si al contextului de crestere a ratelor de dobanda de pe pietele financiare si, luand in considerare contextul macroeconomic global caracterizat de normalizarea politicii monetare, asteptarile cu privire la cresterea costului creditului sunt de continuare a tendintei de crestere a ratei dobanzii.

Mai este caracterul pro-ciclic al politicii bugetare potrivit pentru situatia macroeconomica a Romaniei?

"Din perspectiva macroeconomica, modelul de gestiune a politicii bugetare prezinta cateva provocari importante. Prima dintre ele este caracterul pro-ciclic al politicii bugetare, care in viziunea noastra prezinta un risc pentru managementul prudential al politicilor macroeconomice in contextul maturitatii ciclului economic curent si al tranzitiei catre faza de decelerare a cresterii economice", mentioneaza AmCham Romania.

Intr-o perioada de expansiune economica in care Romania se confrunta si cu un exces al cererii care nu poate fi acoperit de oferta interna precum si de un deficit al fortei de munca disponibile, creste pericolul accelerarii inflatiei.

Intr-un astfel de context, lipsa unei consolidari fiscale in fazele favorabile ale ciclului economic limiteaza marja de manevra pentru politicile de stimulare a economiei pe care guvernul le-ar putea intreprinde. In acest caz, o restructurare a cheltuielilor publice, inclusiv a celor sociale si a investitiilor, devine iminenta, conform asociatiei.

Obiective ambitioase si pentru 2019

Reprezentantii AmCham Romania considera ca incadrarea in limita deficitului bugetar ramane un obiectiv deosebit de ambitios chiar si in conditiile ideale in care, in pofida estimarilor analistilor, economia va creste in anul 2018 cu 5,5% in termeni reali, evolutia veniturilor si cheltuielilor bugetare va urma structura anului precedent si planul de investitii va fi realizat integral.

Cat priveste proiectiile pentru anul viitor, AmCham Romania considera optimiste tintele de crestere economica de 5,7% (termeni reali) si o rata a inflatiei de 2,8 %, considerabil diferite fata de estimarile Comisiei Europene - 4,1% crestere economica si 3,4% inflatie medie anuala, anuntate in Scrisoarea-cadru privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2019.

AmCham Romania reitereaza nevoia utilizarii investitiilor ca instrument activ de crestere economica sustenabila, prin inlocuirea modelului de crestere economica bazata pe consum cu politici orientate spre competitivitate si dezvoltarea sistematica a capitalului in toate formele sale.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania. In prezent, cele peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti membre ale comunitatii AmCham Romania, fac posibila implicarea AmCham in promovarea prioritatilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Guvernanta Corporatista, Concurenta si Ajutor de Stat, Educatie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Achizitii Publice si Partneriat Public-Privat, IT, Infrastructura, Mediu, Piata Muncii, Piata de Capital, Macroeconomie, Real-Estate si Turism.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (AmCham: Realizarea planului de investitii nu este o prioritate nici anul acesta).

Noutati 1asig.ro
» APPE lanseaza Proiectul pilot de Educatie financiara pentru liceeni
» Studiu: Rata medie de compensare a angajatilor din Nord-Estul Romaniei este de sub 4 euro pe ora
» Piata serviciilor de consultanta a depasit in 2018 pragul de 200 milioane euro
» Inovatiile blocate de suprareglementare
» Eurostat: Romania, pe primul loc in UE la cresterea costului orar cu forta de munca in trimestrul IV 2018
» Lipsa fortei de munca afecteaza profiturile companiilor din Romania
» Studiu: Mai putin de 4 din 10 romani folosesc aplicatiile serviciilor financiare sau bancare
» Noul Director Regional al BERD, in vizita la Bucuresti. Afla care sunt principalele teme de discutie
» Ce este "the gig economy"? Afla la ADN Antreprenor!
» PwC: Daca taxa pe active se aplica 5 ani la 1,2%, bancile isi vor recupera pierderea in 37 ani
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 06.11.2018 | 324 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM