1asig.ro

AmCham Romania promoveaza dialogul si transparentizarea activitatii ANAF

5 min. / 1.540 cuvinte
In cadrul unei intalniri, AmCham Romania, prin comitetul de fiscalitate, a prezentat echipei Directiei Generale Coordonare Inspectie Fiscala din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) rezultatele unui sondaj realizat in randul membrilor, care a avut ca obiectiv prezentarea perceptiei mediului de afaceri cu privire la activitatea de emitere a acordului de pret in avans, a solutiei fiscale individuale anticipate si derularea procedurii amiabile.

PROMO


Pornind de la o analiza cantitativa (care a avut la baza statistici privind numarul de cereri depuse, respectiv numarul cererilor solutionate in perioada de referinta), sondajul a vizat si evidentierea calitatii interactiunii contribuabili - administratie precum si a posibilelor masuri de imbunatatire a modalitatii de derulare a celor trei categorii de activitati, al carui obiectiv principal il reprezinta, printre altele, cresterea conformarii voluntare.

"Am apreciat deschiderea la dialog si participarea extinsa a echipei A.N.A.F., condusa de doamna director general Daniela Teodoru la intalnirea comitetului AmCham de fiscalitate. A fost o surpriza placuta sa constatam sincronizarea dezideratelor mediului de afaceri si ale A.N.A.F. in sensul imbunatatirii dialogului si deschiderea spre o mai mare transparentizare in derularea activitatii de emitere a acordului de pret in avans, a solutiei fiscale individuale anticipate si a procedurii amiabile," a punctat Ionut SIMION, Presedintele AmCham Romania si Presedintele Comitetului de Fiscalitate din cadrul AmCham.

Sondajul AmCham s-a derulat in lunile noiembrie - decembrie 2019 si acopera perioada de ianuarie 2018 - august 2019.

Masurile de eficientizare a activitatii de emitere propuse de membrii AmCham prin intermediul acestui sondaj se refera, printre altele, la transparentizarea si simplificarea procedurii, reducerea timpului de solutionare si respectarea termenelor legale, evaluarea optiunii de emitere a acordului de pret in avans cu aplicabilitate retroactiva, intensificarea programelor de pregatire profesionala pentru personalul A.N.A.F., respectiv realizarea unui dialog real cu contribuabilii solicitanti ai actelor administrative in cauza.

Cu ocazia intalnirii din data de 7 februarie a.c. s-a reiterat importanta celor trei instrumente si s-a subliniat faptul ca emiterea lor in termen va reprezenta un real avantaj competitiv pentru Romania in atragerea investitiilor si investitorilor.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de peste 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

In prezent, cele peste 450 de companii americane, multinationale si romanesti membre ale comunitatii AmCham Romania, fac posibila implicarea AmCham in promovarea prioritatilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Piete de Capital si Servicii Financiare, Guvernanta Corporatista, Concurenta si Ajutor de Stat, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Achizitii Publice si Partneriat Public-Privat, Economie Digitala, Future of Work, Mediu, Real-Estate si Turism.
224 accesari