1asig.ro
1asig.ro

Amenintarile economice generate de catastrofe cresc, in 2020, pana la 584 de miliarde de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
Amenintarea riscurilor catastrofice la adresa economiei globale in 2020 este mai mare ca niciodata, fiind de aproximativ 584 de miliarde de dolari, arata un studiu realizat recent de catre The Center for Risk Studies din cadrul University of Cambridge Judge Business School.

PROMO


Potrivit raportului Global Risk Index, acest nivel este cu 3% mai mare decat cel aferent anului anterior (n.r. 2019) si reprezinta aproximativ 1,55% din Produsul Intern Brut la nivel global pentru anul 2020.

Indexul masoara potentialul impact al unor riscuri precum vremea extrema, intreuperea in furnizarea de energie electrica sau pandemii si analizeaza 279 de orase importante din lume, care au, in total, 41% din Produsul Intern Brut la nivel global. In ceea ce priveste expunerea la risc, cele mai amenintate 10 orase sunt raspandite pe tot globul, Tokyo fiind in topul listei, urmat de Istanbul, New York, Manilla, Taipei, Osaka, Los Angeles, Shanghai, Seoul si Mexico City.

Cele mai importante riscuri, in ceea ce priveste amenintarea adusa Produsului Intern Brut la nivel global, sunt catastrofele naturale, riscurile financiare, economie si comerciale si, respectiv, riscurile geopolitice si de securitate. The Center for Risk Studies arata ca primele riscuri mentionate pot afecta Produsul Intern Brut cu 179 de miliarde de dolari, riscurile financiare, economie si comerciale pot avea un impact de 149 de miliarde de dolari, in vreme ce riscurile geopolitice si de securitate, 141 de miliarde de dolari.

"Riscul corporate creste odata cu cadenta si ferocitatea catastrofelor climatice. Chiar daca reasiguratorii au inregistrat un an cu pierderi sub medie, ei raman in continuare atenti la evenimentele care ar putea genera pierderi record, precum uraganele din 2017, dar si un numar tot mai mare de incendii. Ca atare, agentiile de rating estimeaza ca, din ianuarie 2020, primele ar putea creste cu pana la 5%. Intreruperile in furnizarea energiei electrice, cum au fost cele generate, in California, de incendiile de vegetatie, au evidentiat, de asemenea, efectele de ondulare care afecteaza societatile si capacitatea lor de a gestiona si de a se recupera dupa evenimentele catastrofale", arata Andrew COBURN - Chief Scientist, Cambridge Center for Risk Studies.

"Rata de recuperare este esentiala pentru reducerea expunerii relative la risc. Despagubirile acordate in procesul de asigurare finanteaza procesul de recuperare a oraselor. Timpul de care un oras are nevoie pentru a se recupera depinde si de accesul la finantare, incluzand atat asigurarea, cat si alte forme de ajutor. Un acces mai bun permite o recuperare mai rapida si, prin urmare, o rezilienta mult mai mare la socurile asupra economiei globale. Industria asigurarilor este cruciala pentru recuperarea globala", a mai subliniat Andrew COBURN.

855 accesari