1asig.ro
1asig.ro

Angajatii care lucreaza de la distanta au devenit mai constienti de importanta securitatii informatice

5 min. / 1.540 cuvinte
Angajatii care, pe fondul pandemiei COVID-19, lucreaza de la distanta au devenit mai constienti de importanta securitatii cibernetice, arata un studiu realizat de Trend Micro si citat de catre Info Security Magazine.

PROMO


Potrivit studiului, 72% dintre angajatii care lucreaza de la distanta constientizeaza mai bine politicile de securitate cibernetica din cadrul companiilor, in vreme ce 85% iau in serios recomandarile oferite de echipele IT din cadrul organizatiilor in care lucreaza.

In plus, mai arata sursa citata, 81% dintre angajati au recunoscut ca securitatea cibernetica la locul de munca este, intr-o anumita masura, si responsabilitatea lor, in timp ce 64% au recunoscut ca un risc de securitate este reprezentat de utilizarea unor aplicatii non-work pe un dispozitiv corporativ. Studiul, ce a analizat 13.200 de angajati din 27 de tari din intreaga lume, sugereaza ca angajatii sunt mai constienti de amenintarile cyber la adresa organizatiei generate de trecerea brusca la munca de la distanta.

Cu toate acestea, exista si vesti mai putin bune, iar raportul arata ca obiceiurile mai putin responsabile de securitate cibernetica raman foarte raspandite in randul celor care lucreaza de la distanta. Astfel, 56% din respondenti au recunoscut ca folosesc aplicatii non-work pe un dispozitiv primit din partea companiei, in vreme ce 66% dintre acestia au recunoscut ca, pentru a accesa aplicatiile respective, folosesc informatii corporative.

De asemenea, 80% dintre cei care lucreaza de la distanta sustin ca au folosit dispozitivele primite de la companie pentru a naviga pe Internet in interes personal, doar 36% restrictionand complet site-urile pe care la acceseaza de pe dispozitivele de la birou, in vreme ce 39% spun ca acceseaza des sau foarte des date corporative folosind un dispozitiv personal. 8% au recunoscut chiar ca folosesc dispozitivele de la birou pentru a se uita la filme cu continut pentru adulti, iar alti 7%, pentru a accesa dark web.

Astfel de comportamente, subliniaza studiul realizat de catre Trend Micro, sunt generate, mai degraba, de atitudine, nu de ignoranta. Astfel, 34% dintre cei care au participat la acest studiu au recunoscut ca nu se gandesc prea mult daca aplicatiile pe care le folosesc sunt sanctionate, intr-un fel sau altul, de catre echipa IT din cadrul organizatiilor pentru care lucreaza.

"Este incurajator sa vezi ca atat de multi angajati iau in serios sfaturile oferite de echipele IT de la locul de munca. Pe de alta parte, insa, exista in continuare persoane care fie sunt, in mod fericit, ignorante, fie, mai rau, care considera ca nu ele trebuie sa fie atente la securitatea cibernetica si, implicit, incalca regulile. Un program personalizat de pregatire, care sa vina in intampinarea angajatilor, poate fi eficient", spune Bharat MISTRY - Principal Security Strategist, Trend Micro.

349 accesari