1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Angela TONCESCU, retinuta de DNA pentru cumparare de influenta in cazul CARPATICA Asig

Procurorii DNA au dispus inceperea actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 26 septembrie 2016, a 3 persoane implicate in cazuri de coruptie in legatura cu CARPATICA Asig. Printre acestea se numara si Angela TONCESCU, fost Presedinte al Consiliului de Administratie al CARPATICA Asig si Presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in perioada 2006-2011.

Angela TONCESCU, la data faptelor membru si ulterior Presedinte al Consiliului de Administratie al CARPATICA Asig, este acuzata de savarsirea a 3 infractiuni de cumparare de influenta.

A doua persoana retinuta este Dan HOSU, la data faptelor, administrator de fapt la unei societati comerciale, fiind acuzat de trafic de influenta, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, in forma continuata, instigare la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata si dare de mita.

Cea de a treia este Sorin Ion TATU, la data faptelor administrator de fapt la unei societati comerciale este acuzat de trafic de influenta.

De asemenea, procurorii DNA au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 26 septembrie 2016, fata de Catalin Marian CATARAMA, Comisar sef de politie, sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., sub aspectul savarsirii infractiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, in forma continuata, fals informatic, in forma continuata, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata si luare de mita.

Confom unui comunicat al DNA, "incepand cu 30 martie 2015, Angela TONCESCU, la acea data administrator - membru in Consiliul de Administratie al CARPATICA Asig, a actionat in mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terte persoane aflate in cercul sau relational, in vederea influentarii deciziilor de la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) in favoarea intereselor sale personale si ale societatii de asigurari.

Demersurile sale au fost realizate atat pentru obtinerea avizului necesar numirii sale in functia de presedinte Consiliului de Administratie al CARPATICA Asig, cat si pentru ca ASF sa nu adopte unele decizii nefavorabile societatii de asigurari CARPATICA Asig.

Printre persoanele care au actionat in vederea favorizarii/sustinerii intereselor Angelei TONCESCU se numara Sorin Ion TATU si Dan HOSU si o alta persoana, administratori de drept sau in fapt ai unor societati comerciale cu activitate in domeniul asigurarilor.

Astfel, in perioada 30 martie 2015 - 14 martie 2016, in schimbul influentei asupra unor persoane din conducerea ASF, persoanele susmentionate au pretins si primit foloase necuvenite constand in indemnizatii lunare de la CARPATICA Asig.

Primirea banilor era mascata prin incheierea, cu societatile administrate de inculpati sau interpusi ai acestora, a unor contracte paguboase pentru societatea de asigurari, valoarea acestora ajungand in unele cazuri pana la 480.000 de euro fara TVA.

Concret, actiunile lui Sorin Ion TATU si Dan HOSU vizat influentarea voturilor exprimate la data de 4 august 2015 in cadrul Consiliului ASF, astfel incat sa fie demarata procedura de avizare a Angelei TONCESCU, in functia de Presedinte al Consiliului de Administratie al CARPATICA Asig, sa nu fie sanctionata pentru nereguli constatate in activitatea anterioara si sa fie mentinuta, in mod artificial, masura de redresare pe baza de plan, a CARPATICA Asig, in contextul in care societatea inca din luna iulie 2015 avea o situatie financiara care impunea inchiderea procedurii de redresare financiara, retragerea autorizarii de functionare si constatarea starii de insolventa (urmare a necapitalizarii acesteia cu o suma de circa 100 milioane de euro)".

In paralel, conform DNA, "in data de 03 august 2016, Dan HOSU, prevalandu-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Catalin Marian CATARAMA, ca fost sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti, din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urma sa acceseze, fara drept, sistemul informatic administrat de catre M.A.I. - Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si sa-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

In baza acestor informatii, Dan HOSU a urmarit sa incheie mai multe intelegeri patrimoniale cu urmasii persoanelor decedate cu scopul obtinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de catre societatile de asigurari responsabile civilmente.

In data de 26 august 2016, pentru "ajutorul" acordat, Dan HOSU i-a oferit cu titlu gratuit lui Catalin Marian CATARAMA un sejur intr-un resort de pe litoralul romanesc, lucru pe care acesta din urma l-a acceptat.

Angela TONCESCU, Dan HOSU si Sorin Ion TATU urmeaza sa fie prezentati, pe 27 septembrie 2016, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, se efectueaza cercetari si fata de alte persoane, a specificat DNA.