1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asigurarile obligatorii de raspundere civila cresc de 40 de ori pentru cei care exploateaza obiective industrial periculoase

Primele de asigurare pentru politele obligatorii de raspundere civila a celor care desfasoara activitati in domeniul securitatii industriale s-au majorat de circa 40 de ori, in acelasi ritm crescand si valoarea de asigurare a acestora.

Astfel, la finele lunii ianuarie a.c. au intrat in vigoare prevederile unui nou act normativ care aduce modificari Legii nr. 116/2012 cu privire la securitatea obiectelor industrial periculoase.

Potrivit noii legi, odata cu cresterea primelor s-a majorat semnificativ si valoarea maxima a despagubirilor ce pot fi platite pentru prejudicii cauzate in procesul de exploatare a obiectivelor industrial pericuoase dar si in cazul vatamarilor corporale sau decesului. In acelasi timp, s-au majorat si amenzile pentru persoane fizice si juridice care vor incalca regulile exploatarii obiectivelor industrial periculoase sau nu detin polita obligatorie de raspundere civila. Aceasta asigurare trebuie incheiata in mod obligatoriu de catre cei mentionati anterior si mentinuta valabilitatea politei pe intreaga perioada de exploatare a obiectivului industrial periculos.

Legea imparte obiectele periculoase industriale in 4 categorii, care acopera domenii foarte largi, cum ar fi statii de alimentare cu produse petroliere, depozite de produse petroliere, mori, sectii de uscare si ambalare a zaharului, cazane de abur, inclusiv cazane-boilere, macarale de toate tipurile supuse inregistrarii in modul stabilit, ascensoare, escalatoare, instalatii tehnice utilizate in domeniul minier, conducte de gaze, statii de depozitare si imbuteliere a gazelor etc. Vezi aici categoriile obiectelor industriale periculoase.

Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor noii legi, sumele de asigurare pentru acestea au fost majorate la 100 milioane lei, 50 milioane, 20 si 5 milioane corespunzator. Cu alte cuvinte, valoarea primei de asigurare pentru aceste politele ar putea atinge cateva sute de mii sau chiar milioane de lei, in functie de natura obiectului asigurat si categoria din care face parte, ce ar putea fi o povara semnificativa mai ales asupra intreprinderilor mici si mijlocii locale din domeniu, apreciaza expertii.

De asemenea, valoarea despagubirilor pentru persoanele pagubite odata cu avarierea sau distrugerea de bunuri in procesul de exploatare a obiectivelor industriale periculoase a crescut la 250 mii lei pentru fiecare persoana pagubita si 1 milion de lei in caz de deces, insa nu mai mult de 5 milioane de lei, indiferent de numarul persoanelor pagubite intr-un accident.

Totodata, amenzile pentru administratorii acestor intreprinderi au crescut pana la 25 mii lei pentru persoanele fizice si 50 mii lei pentru cele juridice.

Amintim ca aceste modificari au fost incluse in Legea nr. 273 din 29.11.2018 in care se regasesc modificari aduse mai multor acte normative referitoare la activitatea companiilor de asigurare, in directia alinierii legislatiei nationale la directivele europene in domeniul asigurarilor si reasigurarilor. Vezi aici noua lege.