1asig.ro

Au fost aprobate normele de aplicare a legii privind sistemul de economisire-creditare

5 min. / 1.540 cuvinte
Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, anunta ABDLR.

PROMO


Normele metodologice au fost publicate in Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019.

Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului a fost publicata pe 19 iulie 2018 in Monitorul Oficial.

Acest program guvernamental avand la baza noua lege vine in ajutorul persoanelor fizice care doresc sa-si imbunatateasca standardul de viata in domeniul locativ:

oOrice cetatean roman, indiferent de varsta, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani);

oPrima de stat ramane la acelasi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;

oJustificarea doar a primei de stat si a dobanzii aferente va fi obligatorie.

Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea fi in vigoare, in conformitate cu noua lege, dupa ce Banca Nationala a Romaniei va aproba noile caracteristici.

Pentru contractele vechi, aflate in derulare, bancile pentru locuinte vor trebuie sa trateze primele de la stat pe baza vechii legislatii.

Conform Eurostat, Romania are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodata, un sondaj IRSOP arata ca peste 84% dintre romanii au macar o problema cu locuinta iar peste 75% mentioneaza ca principala cauza vechimea locuintei si nevoia acuta de reabilitare, renovare si modernizare. "Plecand de la aceasta realitate credem ca deblocarea sistemului de economisire creditare pe baza acestui program guvernamental va conduce la o imbunatatire a conditiilor locative ale romanilor", apreciaza reprezentantii ABDLR.

Totodata, aproape jumatate din populatia oraselor locuieste in imobile mai vechi de 34 de ani iar procentul este mai mare in randul persoanelor cu venituri mici.

Pe de alta parte, reprezentantii Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte (EFBS) au aratat ca "in Romania exista un potential de crestere substantiala a sistemului de economisire creditare in urmatorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor tari europene".

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei inca din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit "cadrul de lucru" institutional pentru a ajuta intr-o perioada in care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Bancile de locuinte ofera credite in domeniul locativ cu dobanzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Intai clientul BAUSPAR economiseste, statul sustinand prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acorda credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienti care isi doresc acest lucru si care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezinta un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat sa sustina dezvoltarea si extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru sustinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populatie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum si faptul ca statul ofera o prima pentru depuneri, iar aceasta prima este acordata tuturor cetatenilor, indiferent de varsta.

612 accesari