1asig.ro
1asig.ro

Autoritatea Europeana a Muncii si-a inceput activitatea

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea Europeana a Muncii si-a inceput activitatea cu o ceremonie inaugurala si cu prima reuniune a Consiliului sau de administratie. Bratislava este orasul ales de statele membre pentru a gazdui autoritatea.

PROMO


Lansarea are loc la doi ani dupa ce Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude JUNCKER, anunta ideea infiintarii unei astfel de autoritatii in discursul din 2017 privind starea Uniunii adresat Parlamentului European.

In cadrul evenimentului, Presedintele Jean-Claude JUNCKER a declarat: "Autoritatea Europeana a Muncii reprezinta piatra de temelie a eforturilor noastre de a face ca normele UE in domeniul muncii sa fie corecte, eficace si aplicabile. Nu este de mirare faptul ca aceasta autoritate, atat de necesara, a fost infiintata intr-un timp record. Autoritatea va asigura o mai buna informare a lucratorilor si a angajatorilor cu privire la drepturile si obligatiile lor si va sprijini autoritatile nationale din domeniul muncii in activitatile lor transfrontaliere. De toate acestea vor beneficia direct milioanele de europeni care locuiesc sau lucreaza in alt stat membru, precum si milioanele de intreprinderi care desfasoara activitati transfrontaliere in UE. Se face astfel inca un mare pas catre o piata europeana a fortei de munca integrata, bazata pe incredere, pe norme fiabile si pe o cooperare eficace. Doresc sa le multumesc tuturor celor care au muncit - in Parlament, in Consiliu si in Comisie - la crearea acestei autoritati, careia ii urez mult succes."

Vicepresedintele DOMBROVSKIS a declarat: "Autoritatea Europeana a Muncii reuneste autoritatile nationale. Atat la nivelul structurii sale de guvernanta, cat si prin operatiunile sale cotidiene autoritatea va facilita cooperarea dintre reprezentantii statelor membre si dintre partenerii sociali."

Comisarul THYSSEN a adaugat: "Autoritatea Muncii va fi elementul care va asigura buna functionare a "motorului" pietei interne.Va fi locul in care se vor obisnui sa colaboreze si sa rezolve laolalta probleme colegi din diverse autoritati nationale. Mobilitatea fortei de munca se va desfasura astfel intr-un mod mai armonios, in avantajul a milioane de cetateni si intreprinderi europene care isi exercita in fiecare zi dreptul la libera circulatie."

Consiliul de administratie al autoritatii este format din reprezentanti ai statelor membre, ai Comisiei, ai partenerilor sociali de la nivelul UE, ai Parlamentului European, precum si din observatori din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si reprezentanti ai altor agentii ale UE din domeniul ocuparii fortei de munca si al afacerilor sociale. La 17 octombrie, acestia vor avea o prima reuniune pentru a adopta deciziile necesare punerii in functiune a autoritatii si pentru a face schimb de opinii cu privire la programul de lucru initial.

Aproximativ 17,5 milioane de cetateni europeni locuiesc sau muncesc in prezent in alt stat membru - de doua ori mai mult decat cu zece ani in urma. In acelasi timp, milioane de intreprinderi isi desfasoara activitatea la nivel transfrontalier.

UE a elaborat un corpus legislativ substantial care reglementeaza diferite aspecte ale mobilitatii, pe care Comisia Juncker l-a revizuit si imbunatatit in cursul ultimilor ani. Mai exact, UE a revizuit normele privind detasarea lucratorilor, consacrand principiul remuneratiei egale pentru munca egala in acelasi loc, iar in prezent urmareste sa adopte un acord final privind normele revizuite propuse referitoare la coordonarea sistemelor de securitate sociala. Pentru a facilita punerea in aplicare a normelor, Comisia a propus infiintarea unei noi autoritati, ca modalitate de consolidare a cooperarii si a schimburilor structurate intre autoritatile nationale competente.

Autoritatea Europeana a Muncii are urmatoarele obiective:
  • Facilitarea accesului cetatenilor si al intreprinderilor la informatii referitoare la drepturile si obligatiile lor;
  • Inlesnirea cooperarii dintre statele membre in ceea ce priveste asigurarea respectarii legislatiei Uniunii care intra in domeniul sau de aplicare, inclusiv prin facilitarea inspectiilor comune si concertate si prin combaterea muncii nedeclarate;
  • Medierea si facilitarea demersurilor pentru solutionarea cazurilor de litigii transfrontaliere.
Activitatile Autoritatii Europene a Muncii sunt legate de normele privind mobilitatea fortei de munca: libera circulatie si detasarea lucratorilor, coordonarea sistemelor de securitate sociala si legislatia specifica din sectorul transportului rutier.

Nu vor fi create noi competente la nivelul Uniunii Europene, statele membre ramanand in totalitate responsabile cu aplicarea normelor privind forta de munca si securitatea sociala. Valoarea adaugata a autoritatii consta in faptul ca aceasta va facilita cooperarea dintre statele membre, va eficientiza structurile existente si va oferi sprijin operational, asigurand o aplicare mai eficienta a normelor, in beneficiul cetatenilor, al intreprinderilor si al autoritatilor nationale deopotriva. Pentru autoritatile nationale in special, Autoritatea Muncii va imbunatati cooperarea privind mobilitatea fortei de munca prin asigurarea unei structuri permanente a UE bazate pe ofiterii nationali de legatura detasati de statele membre pe langa Autoritatea Europeana a Muncii. Totodata, autoritatea va permite gruparea resurselor pentru activitati comune, cum ar fi organizarea de inspectii comune sau formarea personalului national pentru a dobandi competentele necesare in instrumentarea cazurilor transfrontaliere.

Dupa discursul presedintelui JUNCKER din 2017 privind starea Uniunii, Comisia si-a prezentat in martie 2018 propunerea de regulament de instituire a autoritatii. In februarie 2019, la mai putin de un an de la propunerea initiala, Parlamentul si Consiliul au ajuns la un acord provizoriu

La 20 iunie 2019, cele doua institutii au adoptat oficial propunerea. Autoritatea si-a inceput activitatea la Bruxelles si va acumula treptat resurse financiare si umane, ajungand pana in 2024 la un buget anual de 50 de milioane EUR si la un personal format din 140 de angajati. La 13 iunie, statele membre au convenit ca sediul noii autoritati sa fie gazduit de Bratislava.

652 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO