1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BCR: gradul de indatorare - in functie de regiune

Banca Comerciala Romana (BCR) a propus in norma de creditare a populatiei, transmisa BNR (Banca Nationala a Romaniei) pentru avizare, un sistem de calcul a gradului de indatorare care sa tina seama si de regiunea de provenienta a clientilor, prin ajustarea limitei lunare de cheltuieli acceptata de BNR, de 735 lei (circa 225,14 EUR) pentru o familie de trei persoane.

"Institutul National de Statistica (INS) publica buletinul de venituri si cheltuieli ale populatiei, unde sunt specificate si valorile pentru cele opt regiuni ale tarii. Pornind de la suma medie acceptata de banca centrala, norma prevede ajustari ale cheltuielilor cu ponderile calculate din datele de la Statistica", au declarat surse din BCR, citate de Mediafax.

Prin noile norme, bancile calculeaza gradul de indatorare pe baza venitului net eligibil, respectiv prin scaderea cheltuielilor de consum din veniturile efective ale familiei. Doua dintre cele trei banci care au primit, pana in prezent, avizul BNR - BRD si ALPHA Bank - pentru normele de creditare a populatiei aplica nivelul minim acceptat de banca centrala - 735 lei pentru o familie de trei persoane. Cea dea treia banca, VOLKSBANK va aplica un nivel al cheltuielilor chiar mai mare.

Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii, care trebuie avizate de catre Directia de Supraveghere a BNR. Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.

Prin noua formula de calcul sunt avantajati clientii cu venituri mari, persoanelor cu salarii mici fiindu-le ingreunat accesul la finantari.