1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BNR a majorat dobanda cheie la 2,5% pe an. Creditele se scumpesc

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, luni, majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, de la 2,25% pe an, incepand cu data de 8 mai. Aceasta decizie favorizeaza cresterea dobanzilor la creditele in lei, dar si a castigurilor obtinute prin depozite.

Anterior, Banca Nationala a majorat de doua ori dobanda cheie in cursul acestui an, de la 1,75% la 2% in ianuarie si de la 2% la 2,25% in februarie. Iar in cadrul sedintei din 4 aprilie dobanda de politica monetara a fost mentinuta la nivelul de 2,25%.

Totodata, Consiliul a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, de la 1,25% pe an, si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,5% pe an de la 3,25% pe an.

In aceeasi sedinta, reprezentantii bancii centrale au decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor

"Rata anuala a inflatiei a continuat sa creasca in luna martie 2018, pana la 4,95%, nivel conform celui prognozat, de la 4,72% in luna anterioara. Plusul de ritm a fost generat preponderent de actiunea factorilor pe partea ofertei, mai cu seama de majorarea pretului combustibililor, dar si de componenta de baza a inflatiei CORE 2 ajustat, a carei rata anuala si-a continuat ascensiunea pana la 3,0% in luna martie, de la 2,9% in februarie. Avansul indicelui CORE2 ajustat reflecta presiunile din partea excedentului de cerere agregata din economie, majorarea costurilor de productie (forta de munca, utilitati), unele influente ale dinamicii cursului de schimb al leului, dar si continuarea ajustarii ascendente a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt.

O traiectorie similara a urmat rata medie anuala a inflatiei IPC, care a urcat in luna martie la 2,5%, de la 2,1% in februarie; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, rata medie anuala a crescut la 1,9%, de la 1,6% in februarie.

Datele revizuite privind cresterea economica indica o decelerare usor mai pronuntata decat cea publicata anterior pentru trimestrul IV 2017, dinamica sa anuala ramanand totusi robusta, la 6,7% (fata de 6,9% initial). Pe ansamblul anului 2017, rata de crestere a PIB real a fost revizuita la 6,9% (de la 7%). Pe partea cererii, usoara ajustare descendenta operata pentru ultimul trimestru al anului 2017 s-a reflectat atat la nivelul consumului gospodariilor populatiei, determinantul principal al cresterii economice, cat si al formarii brute de capital fix. Contributia negativa a exportului net la avansul PIB real a ramas nemodificata.

Cele mai recente date statistice releva deteriorarea balantei bunurilor si serviciilor si, in consecinta, adancirea deficitului de cont curent in primele doua luni ale anului 2018 fata de perioada similara a anului anterior. Acelasi interval consemneaza o dinamica anuala alerta a productiei industriale, desi in usoara atenuare, accelerarea cresterii comenzilor noi in industria prelucratoare, precum si ritmul anual inca ridicat al activitatii din comert si servicii.

Conditiile monetare au continuat sa-si atenueze caracterul acomodativ in luna aprilie, in contextul cresterii cotatiilor relevante ale pietei monetare si al relativei stabilitati a cursului de schimb al leului. BNR a intarit controlul asupra lichiditatii din sistemul bancar, initiind la mijlocul lunii operatiuni de atragere de depozite la termen, la rata dobanzii de politica monetara, cu alocare integrala.

Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat s-a mentinut in luna martie la nivelul de 6,1%. Componenta in lei a continuat sa si mareasca ponderea in creditul total, pana la 63,6% (de la un minimum de 35,6% in mai 2012). Creditul acordat populatiei si-a intensificat cresterea anuala (9,4%) cu aportul dominant al creditelor pentru consum.

In sedinta de luni - 7 mai, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia mai 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva cresterii usoare si a plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul catorva luni deasupra intervalului tintei, urmate de revenirea acesteia la finalul anului curent in apropierea limitei superioare a intervalului. Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria anticipata a ratei anuale a inflatiei se mentine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedenta.

Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei provin in principal din partea preturilor administrate, a conditiilor de pe piata muncii si a evolutiei viitoare a pretului international al petrolului. Relevante sunt si ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune.

Pe baza datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an de la 2,25% pe an; totodata, a decis majorarea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si cresterea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 3,50% pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile prezervarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse", se arata in comunicatul BNR.