BNR a majorat dobanda de politica monetara la 2% pe an - Piete financiare -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
15
1 EUR = 4.6669 RON
1 USD = 4.0761 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

BNR a majorat dobanda de politica monetara la 2% pe an


Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu data de 9 ianuarie 2018, a anuntat, luni, banca centrala.

De asemenea, BNR a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

BNR a pastrat nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%.

Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara

"Rata anuala a inflatiei a continuat sa creasca in primele doua luni ale trimestrului IV 2017, urcand in octombrie la 2,63%, de la 1,77% in septembrie, si la 3,23% in noiembrie, nivel inferior limitei de sus a intervalului de variatie al tintei, dar mai mare decat cel prognozat.

Cresterea preturilor bunurilor si serviciilor destinate consumului a fost cvasigenerala, aproape toate componentele IPC contribuind la accelerarea inflatiei. Evolutia a fost determinata, cu precadere, de factorii de natura ofertei, principala influenta apartinand preturilor administrate, ca urmare a cresterii tarifului energiei electrice, precum si pretului combustibilului, in contextul majorarii accizei la carburanti si a cotatiilor internationale ale petrolului.

Aportul componentei CORE2 ajustat a fost de asemenea important, in conditiile in care rata anuala a acesteia a avansat rapid, de la 1,82% in septembrie la 1,95% in octombrie si la 2,3% in noiembrie. Pe langa influentele externe manifestate pe segmentul produselor alimentare procesate, accelerarea inflatiei de baza a reflectat presiunile inflationiste decurgand din pozitia ciclica a economiei si din dinamica costurilor salariale unitare, precum si efectele comportamentului cursului de schimb al leului.

Rata medie anuala a inflatiei IPC si-a consolidat valoarea pozitiva pana la 1,0% in noiembrie 2017 (0,7% in octombrie), de la 0,4% in luna septembrie; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala a crescut la 0,9% in noiembrie 2017 (0,6% in octombrie), de la 0,5% in luna septembrie.

Cresterea economica in trimestrul III 2017 a continuat sa se accelereze semnificativ, peste asteptari. Dinamica anuala a PIB real a atins nivelul de 8,8% (de la 6,1% in trimestrul anterior). Determinantul acestei evolutii l-a constituit consumul gospodariilor populatiei (8,2 puncte procentuale), a carui dinamica anuala a crescut considerabil, pana la 12,3%, de la 7,3% in trimestrul anterior. Un aport pozitiv semnificativ a revenit - pentru prima data in ultimele sase trimestre - formarii brute de capital fix (2,3 puncte procentuale), a carui dinamica anuala a atins 8,8%.

Contributia exportului net la evolutia PIB si-a dublat valoarea negativa (la -1,2 puncte procentuale), pe fondul decelerarii mai puternice a dinamicii anuale a exporturilor de bunuri si servicii in raport cu cea a importurilor; un aport negativ a fost adus si de variatia stocurilor (-0,7 puncte procentuale).

Din perspectiva ofertei, cresterea PIB a avut o sustinere cvasigenerala. Sectorul tertiar a continuat sa aiba cea mai importanta contributie, urmat de agricultura, care a consemnat cel mai inalt nivel de crestere din ultimii patru ani.

Datele statistice aferente lunii octombrie 2017 releva accentuarea tendintei ascendente a productiei industriale inregistrate de-a lungul intregului an si mentinerea ritmurilor inalte de crestere a activitatii din comert si servicii, pe fondul prelungirii conditiilor stimulative inregistrate pe piata muncii si la nivelul politicii veniturilor. Deficitul comercial si-a continuat evolutia nefavorabila, cumuland in primele 10 luni 9,4 miliarde euro, valoare superioara celei corespunzatoare intregului an 2016.

In trimestrul IV 2017, conditiile monetare reale si-au atenuat usor caracterul acomodativ (in conditiile cresterii semnificative a cotatiilor relevante ale pietei monetare interbancare). 
Creditul acordat sectorului privat si-a incetinit doar marginal ritmul anual de crestere in primele doua luni ale aceluiasi trimestru (6,8% in noiembrie), dinamica sa fiind sustinuta in principal de componenta in lei si de segmentul populatiei. Ponderea creditului in lei s-a majorat pana la 61,8% in total credit, evolutie care certifica si asigura o mai buna transmisie a politicii monetare. 
Cele mai recente evaluari releva perspectiva continuarii cresterii ratei anuale a inflatiei in lunile urmatoare determinata in principal de factori de natura ofertei, precum si de presiunile in crestere ale factorilor fundamentali, care se suprapun in primele luni din 2018 efectelor de baza inflationiste asociate reducerilor si eliminarilor de impozite indirecte si scaderilor de preturi administrate.

Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei provin in principal din conduita politicii fiscale si a celei de venituri, volatilitatea pretului international al petrolului si ritmul expansiunii economice a zonei euro si pe plan global, inclusiv in conditiile unei normalizari lente a politicilor monetare ale bancilor centrale majore.

Pe baza acestor evaluari, Consiliul de administratie al BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,00% pe an de la 1,75% pe an; totodata, a decis majorarea la 1,00% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si cresterea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 3,00% pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.

BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international, fiind pregatita sa utilizeze toate instrumentele de care dispune".


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (BNR a majorat dobanda de politica monetara la 2% pe an).

Noutati 1asig.ro
» Inovarea si atragerea noilor talente reprezinta principalele prioritati pentru afacerile de familie din Europa
» Studiu EY: Companiile unicorn aduc incredere pe piata globala de IPO, desi incetinirea activitatii continua
» BNR limiteza indatorarea populatiei pentru creditele de consum si ipotecare: 40% la lei si 20% la valuta
» Studiu: Cresterea salariala medie in sectorul privat a fost de 6,4% in 2018
» BM: Aproape jumatate din populatia lumii traieste cu mai putin de 5,50 dolari pe zi
» Actionarii Bancii Transilvania au aprobat fuziunea BT - Bancpost
» Rezerva-ti locul la "Banking Compliance Summit"
» Investitiile straine directe au scazut in primele opt luni din 2018
» Securitatea informatica si tehnologiile emergente, in dezbatere la "Cyberthreats & Cybersecurity Day"
» Banca Mondiala: Fara investitii inteligente in capitalul uman, Romania risca sa condamne generatiile viitoare la saracie
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 08.01.2018 | 603 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


Arhiva

PAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM