BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an - Piete financiare...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
28
1 EUR = 4.6572 RON
1 USD = 3.9685 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an


Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, se arata intr-un comunicat de presa al bancii centrale.

De asemenea, in cadrul sedintei CA al BNR s-a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, precum si ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,25 puncte procentuale, de la +/-1,50 puncte procentuale.

Astfel, incepand cu 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50%, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00%.

Cum explica BNR deciziile luate

Rata anuala a inflatiei si-a continuat ascensiunea pe ansamblul primelor doua luni ale trimestrului III, inregistrand o crestere semnificativa in luna iulie (la 1,42%, de la 0,85% in luna anterioara), urmata de o temperare a acesteia pana la 1,15% in luna august, nivel usor inferior celui prognozat.

Cresterea a fost determinata de componenta preturilor administrate, ca efect al majorarii tarifului la energie electrica, fiind sustinuta si de evolutia pretului combustibililor in conditiile maririi cotatiilor internationale ale petrolului, precum si de accelerarea inflatiei de baza. Efectele mentionate au fost partial compensate de impactul scaderii preturilor volatile ale produselor alimentare.

Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a depasit marginal nivelul prognozat, ajungand in luna august la 1,60%, de la 1,42% in luna iunie, pe seama accelerarii cresterii preturilor serviciilor si, in mai mica masura, a preturilor produselor alimentare procesate.

In luna iulie a.c., rata medie anuala a inflatiei IPC a intrat in teritoriul pozitiv (de la -0,1% in luna iunie) continuand sa creasca de la 0,1% in luna iulie la 0,2% in luna august; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala si-a consolidat valoarea pozitiva pana la 0,3% in luna august (de la 0,2% in luna iunie).

Datele statistice privind cresterea economica in trimestrul II 2017 indica accelerarea peste asteptari a dinamicii anuale a PIB real - 5,9%, comparativ cu 5,7% in trimestrul anterior. Evolutia s-a datorat integral cererii interne - consumul privat s-a majorat cu 7,4% (cu o contributie de 5,3 puncte procentuale la cresterea PIB), sub impulsul masurilor fiscale si salariale si al imbunatatirii gradului de ocupare a fortei de munca, iar formarea bruta de capital fix a revenit in teritoriul pozitiv (2,4%, cu o contributie de 0,6 puncte procentuale). Un impact semnificativ la dinamica PIB l-a avut in acest trimestru variatia stocurilor (1,3 puncte procentuale). In conditiile decelerarii mai pronuntate a dinamicii anuale a exporturilor de bunuri si servicii comparativ cu cea a importurilor, aportul exportului net la evolutia PIB a redevenit negativ (-1,4 puncte procentuale). Totodata, deficitul contului curent s-a majorat de aproape trei ori comparativ cu primele trei luni ale anului, iar gradul de acoperire prin investitii straine directe si transferuri de capital a devenit subunitar.

Pe partea ofertei, principalul determinant al intensificarii activitatii economice din trimestrul II 2017 a fost industria, al carei ritm anual de crestere, de 7,7%, a reprezentat cea mai inalta valoare din trimestrul III 2008. Sectorul serviciilor isi mentine contributia principala la formarea PIB (3,8 puncte procentuale). Cele mai recente date statistice arata scaderea in luna iulie a dinamicii anuale a productiei industriale (la 7,4%, de la 9,2% in luna anterioara) si intreruperea declinului in sectorul constructiilor, in timp ce volumul cifrei de afaceri din comert si cel al serviciilor prestate populatiei si-au intensificat dinamica anuala.

Conditiile monetare reale au fost accentuat acomodative si in trimestrul III. Spre finalul intervalului, ratele dobanzilor de pe piata monetara interbancara au manifestat o tendinta pronuntata de crestere, apropiindu-se de rata dobanzii de politica monetara, in contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipatiilor inflationiste, al consolidarii asteptarilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum si al inregistrarii unor fluctuatii de lichiditate, sub influenta factorilor autonomi ai lichiditatii.

Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat si-a accelerat substantial ascensiunea, atingand in luna august nivelul de 6,5%, varful ultimilor cinci ani, in conditiile amplificarii fluxului de credite noi, concomitent cu restrangerea operatiunilor de externalizare a creditelor neperformante. Ponderea creditului in lei a continuat sa se majoreze pana la 61%, evolutie care certifica o mai buna transmisie a politicii monetare.

Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva continuarii cresterii ratei anuale a inflatiei in urmatoarele luni, dar intr-un ritm usor mai alert decat cel din prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din august 2017, ca urmare a materializarii unor riscuri asociate evolutiei unor componente exogene ale IPC. Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective sunt insa influentate de evolutii din mediul intern si din cel extern.

Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, precum si de perspectiva preturilor administrate (gaze naturale, energie electrica) si a celor volatile ale produselor alimentare.Pe plan extern, relevante raman incertitudinile si riscurile legate de cresterea economica in zona euro si pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar si de deciziile principalelor banci centrale (BCE, FED). Totodata, are loc o reconfigurare a politicilor bancilor centrale care schimba evolutia ratelor dobanzilor pe pietele financiare internationale.

Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR, intrunit in sedinta periodica, a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii la nivelurile existente si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar.

Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.

BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international, fiind pregatita sa utilizeze toate instrumentele de care dispune.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an).
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 03.10.2017 | 850 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM