1asig.ro
1asig.ro

Banca Mondiala: Incendiile de vegetatie din Indonezia au provocat pierderi economice de 5,2 miliarde de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
Pierderile economice totale provocate de incendiile de vegetatie inregistrate, anul acesta, in Indonezia au atins un nivel de 5,2 miliarde de dolari, ceea ce este echivalent cu 0,5% din Produsul Intern Brut, sustine un raport realizat de Banca Mondiala si citat de Arab News.

PROMO


Estimarea pierderilor a fost realizata dupa o analiza a tuturor celor 8 provincii afectate, in perioada ianuarie-octombrie 2019, de incendii de vegetatie, dar reprezentantii Bancii Mondiale sustin ca incendiile au continuat si in noiembrie.

"Incendiile semnalate la nivelul padurilor si terenurilor agricole, precum si fumul rezultat, au provocat un impact economic semnificativ, acesta fiind estimat la 175 de milioane de dolari ca daune directe aduse activelor si la 5 miliarde de dolari reprezentand pierderi economice ale industriilor afectate", se arata in raportul realizat de Banca Mondiala.

Peste 900.000 de persoane s-au prezentat la spital invocand diverse afectiuni respiratorii, in vreme ce 12 aeroporturi nationale au fost inchise timp de cateva zile. Totodata, sute de scoli din Indonezia, Malaezia si Singapore au fost inchise temporar pe durata incendiilor. Mai mult, mai subliniaza Banca Mondiala, fumul rezultat in urma incendiilor de vegetatie din septembrie aproape a declansat o disputa dipolomatica intre Kuala Lumpur si Jakarta.

Banca Mondiala sustine ca, in primele 10 luni ale acestui an, peste 942.000 de hectare de teren agricol au fost mistuite de flacari, cel mai mare nivel de la incendiile devastatoare din 2015, cand Indonezia a vazut cum flacarile au inghitit nu mai putin de 2,6 milioane de hectare de teren. Banca Mondiala estimeaza ca, urmare a incendiilor, economia Indoneziei va scadea, in 2019 si 2020, cu 0.09 si, respectiv, 0.05 puncte procentuale, in vreme ce prognoza de crestere este de numai 5% pentru 2019 si 5,1% pentru 2020.

Incendiile au fost "rezultatul unor actiuni intreprinse de oameni si, incepand cu anul 1997, au devenit o problema anuala cronica, in conditiile in care incendiul este considerata cea mai ieftina medota care sa pregateasca terenul pentru viitoarele culturi", spune Banca Mondiala. Cum 44% din suprafetele care au fost incendiate anul acesta au fost in zonele de turba, se estimeaza ca emisiile de carbon rezultate sunt duble fata de cele rezultate in urma incendiilor care, in 2019, au afectat Amazonul.

The European Center for Medium Range Weather Forecast estimeaza ca emisiile de dioxid de carbon care au rezultat in urma incendiilor de vegetatie care au afectat Indonezia in primele 11 luni ale acestui an au atins un nivel de 720 de megatone. Banca Mondiala nu a inclus in acest raport si efectele pe care le vor avea incendiile pe termen lung, insa subliniaza ca acestea reduc calitatea sanatatii si a educatiei si, nu in cele din urma, deterioreaza imaginea uleiului de palmier, sector extrem de important pentru Indonezia.

503 accesari