1asig.ro

Banca Mondiala sprijina Asia in crearea unui pool de asigurari parametrice impotriva dezastrelor

5 min. / 1.540 cuvinte
Banca Mondiala lucreaza alaturi de guvernele din Singapore si Japonia la crearea unui pool de asigurare impotriva dezastrelor naturale, pentru a acoperi riscurile cu care se confrunta Asia, in caz de dezastru, la nivel de infrastructura.

PROMO


Pool-ul va fi functional in cea de-a doua parte a acestui an si, cel mai probabil, va fi administrat de SEADRIF (the Southeast Asia Disaster Risk Insurance Facility), un program de asigurari parametrice impotriva dezastrelor infiintat cu sprijinul guvernului Japoniei, al Bancii de Dezvoltare a Asiei si al Bancii Mondiale.

Asigurarea, sustine sursa citata, va fi una de natura parametrica si va presupune, printre altele, folosirea imaginilor si a datelor oferite de satelit, pentru a facilita plata despagubirilor in cazul in care infrastructura unei tari asigurate in cadrul acestui pool a fost afectata de un dezastru natural. Viitorul pool de asigurari parametrice impotriva dezastrelor mai puncteaza ca despagubirile vor fi achitate rapid chiar si in cazul in care retelele de comunicatii din tara afectata de un dezastru natural sunt deteriorate complet sau partial, tarile asigurate beneficiind astfel de un sprijin imediat.

Focusul imediat al acestui pool de asigurare va fi reprezentat de tarile cu cele mai mici venituri din Asia, dar, potrivit presei internationale, acest program ar putea fi extins pentru a cuprinde si tarile asiatice cu venituri medii. Un raport al publicatiei nipone Nikkei arata ca Myanmar si Laos vor fi primele tari care vor cumpara asigurarea care va fi emisa de noul pool, fiecare dintre cele doua tari urmand sa plateasca 20 de milioane de dolari pentru polite de asigurare care, in caz de dezastru natural, sa acopere elemente de infrastructura publica.

Pe langa beneficiul sustinerii imediata a tarilor afectate de un dezastru natural, mai exista si speranta ca existenta unei surse de asigurare a riscului de dezastru le va permite tarilor sa isi revina mult mai rapid si, astfel, sa reduca impactul asupra economiei. De asemenea, se doreste si incurajarea investitorilor straini si a companiilor care opereaza in aceste tari, oferindu-le acestora si certitudinea ca, in caz de dezastru, daunele vor acoperite rapid si, astfel, impactul final al unei catastrofe naturale asupra operatiunilor lor ar fi mult mai redus.

215 accesari
Sondaj

Cum vi se par masurile luate pana acum de asiguratori si brokeri in contextul COVID-19?

- Foarte eficiente
- Eficiente, insa mai pot fi imbunatatite
- Insuficiente, este nevoie de mai mult


PROMO