1asig.ro

Banca Nationala mentine rata inflatiei de 4,2% pentru finalul acestui an

5 min. / 1.540 cuvinte
Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca inflatia va fi 4,2% la sfarsitul anului si estimeaza o inflatie de 3,4% in decembrie 2020 si 3,3% in trimestrul II 2021, arata Raportul asupra inflatiei, prezentat joi de BNR.

PROMO


In mai 2019, Banca Centrala estima o inflatie de 3,3% pentru decembrie 2020.

"Rata anuala a inflatiei IPC este prognozata sa atinga 4,2% la finele anului curent, 3,4% in decembrie 2020 si 3,3% la orizontul proiectiei, respectiv trimestrul II 2021. Sub impactul socurilor nefavorabile din prima parte a anului, indicatorul este anticipat sa se mentina in afara intervalului tintei centrale si pe parcursul semestrului II 2019. Ulterior, rata anuala a inflatiei va cobori in jumatatea superioara a intervalului tintei in trimestrul I 2020, ca urmare a disiparii influentei socurilor inflationiste inregistrate in urma cu un an. Valorile anticipate pentru restul intervalului de prognoza se plaseaza pe o traiectorie relativ stabila", se arata in Raport.

Conform BNR, rata anuala a inflatiei se va mentine in afara intervalului tintei centrale si pe parcursul semestrului II 2019, sub impactul socurilor nefavorabile din prima parte a anului curent, iar ulterior se va plasa pe o traiectorie relativ stabila, in jumatatea superioara a intervalului tintei, sub incidenta epuizarii efectelor socurilor de oferta din 2019, concomitent cu persistenta presiunilor inflationiste la nivelul inflatiei de baza.

Guvernatorul BNR precizeaza ca evolutia preturilor a fost influentata de o serie de factori, efecte pozitive avand preturile internatioanle ale petrolului si efectele favorabile ale evolutiei preturilor produselor din tutun si a celor cu preturi administrate, iar efectele negative au fost induse de modificarile legislative in domeniul taxarii companiilor din telecomunicatii, de socurile de oferta pe plan international pe segmentul carnii de porc, de dinamica anuala robusta a salariului mediu net din economie, precum si de excedentul de cerere agregata in crestere.

In acest context, s-a remarcat cresterea consumului, cu efect direct asupra balantei comerciale, alaturi de lipsa de corelare dintre evolutia cifrei de afaceri din comert si a incasarilor din industrie, dar si necorelarea cresterii veniturilor populatiei si cat poate produce economia.

Pentru anul viitor prognoza este pozitiva, in intervalul tintit, dar va trebui actionat pentru temperarea cresterilor salariale si a excesului de cerere de pe piata. In privinta creditarii, "cat vom putea tempera, temperam, dar nu putem omori creditul", a precizat Mugur ISARESCU la prezentarea Raportului.
306 accesari