1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Banca centrala anticipeaza o inflatie de 2,7% la sfarsitul anului 2020

Rata anuala a inflatiei IPC este estimata la 2,7% pentru finalul acestui an si la 2,5% pentru sfarsitul anului 2021, conform Raportului asupra inflatiei publicat de BNR - Banca Nationala a Romaniei.

Fata de Raportul precedent, indicatorul a suferit noi corectii in jos, insa de amplitudine mai redusa, cu 0,1 puncte procentuale pentru decembrie 2020, in timp ce pentru sfarsitul anului viitor acesta este relativ similar.

Contributia estimata a modificarii impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfarsitul anului curent si de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuala a inflatiei IPC isi va continua parcursul descendent din prima jumatate a anului curent, dar intr-un ritm mai atenuat, fiind anticipata sa atinga 2,5% la orizontul proiectiei, trimestrul II 2022.

"Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat s-a mentinut ridicata pana la finele trimestrului II, depasind in luna iunie valoarea din prognoza benchmark precedenta si atingand nivelul de 3,7%. Ulterior, este preconizata reintrarea acesteia in interiorul intervalului de variatie al tintei centrale pe parcursul ultimului trimestru al anului. Evolutia componentei este imprimata de actiunea conjugata a socurilor din partea cererii si a ofertei, manifestate in contextul crizei sanitare si al masurilor administrative instituite de autoritati. Astfel, presiuni inflationiste sunt asociate unor factori precum majorarea costurilor salariale unitare in urma contractiei productiei (crestere atenuata doar partial de masurile de sprijin guvernamental), costurile suplimentare reclamate de masurile de prevenire a infectarilor implementate de agentii economici si reducerea ofertei in conditiile inchiderii unor puncte de lucru sau ale restrangerii activitatii", se arata in Raport.

Potrivit BNR, pe masura normalizarii situatiei epidemice si a adaptarii treptate a comportamentului agentilor la noile conditii, presiunile inflationiste asociate situatiei medicale se vor diminua gradual. In acest context, efectul dezinflationist al cererii agregate este de asteptat sa devina dominant pe termen mediu, conducand la o scadere a ratei anuale a inflatiei de baza, urmata de stabilizarea acesteia, incepand cu mijlocul anului viitor, in jurul valorii de 2,2%. La aceasta evolutie contribuie si dinamica relativ redusa a preturilor din import. Astfel, inflatia IAPC exclusiv produse energetice din zona euro se plaseaza pe o traiectorie in reducere treptata pana la finele anului viitor, urmata spre sfarsitul intervalului de prognoza de o revenire lenta. Anticipatiile inflationiste se mentin in interiorul intervalului tintei pana la orizontul proiectiei, diminuarea de pe parcursul anului curent fiind urmata de o relativa stabilizare.

Comparativ cu prognoza anterioara, rata anuala a inflatiei de baza se plaseaza la valori usor mai ridicate pana in trimestrul III 2021, in conditiile subestimarii pe termen scurt a presiunilor inflationiste asociate socurilor de oferta in contextul evolutiei situatiei medicale. Ulterior, dinamica este marginal inferioara celei publicate in Raportul asupra inflatiei din luna mai, in principal ca urmare a revizuirii descendente a traiectoriei inflatiei externe si, implicit, a presiunilor mai reduse din partea preturilor de import.

Preturile volatile ale alimentelor (LFO) sunt anticipate sa inregistreze o dinamica anuala de 8,4% la finele anului curent si de 3,3% la sfarsitul celui viitor, aceste valori fiind configurate sub ipoteza inregistrarii unor recolte agricole incadrate in proximitatea unei medii multianuale. Comparativ cu Raportul anterior, nivelul pentru finele anului curent a fost revizuit in sens descendent cu 3,5 puncte procentuale, pe fondul unei ameliorari a conditiilor meteorologice, survenita ulterior publicarii Raportului precedent, care a condus la o ieftinire a legumelor. Pentru anul viitor, valoarea este relativ similara celei proiectate in Raportul din luna mai.

Traiectoria preturilor administrate prevede cresteri de 1% si de 2,5% la sfarsitul anului curent si, respectiv, al celui viilor. Comparativ cu Raportul din luna mai, proiectia pentru finele anului 2020 a fost ajustata in sens descendent cu 1,1 puncte procentuale, pe fondul reducerii din luna iulie a tarifelor reglementate la energia electrica aplicate de catre furnizorii de ultima instanta, in timp ce pentru anul viitor nivelul este similar.

Dinamica anuala a preturilor combustibililor este proiectata la nivelul de -7% pentru finele anului curent, valoare revizuita ascendent cu 0,8 puncte procentuale si la 2,2% la sfarsitul anului viitor, nivel reevaluat cu -0,6 puncte procentuale. Pentru anul curent revizuirea are loc pe fondul anticiparii unor dinamici anuale ale cotatiilor petrolului superioare celor proiectate anterior, acestea estompand influenta de sens contrar ce provine din partea unei deprecieri a monedei americane fata de cea europeana, cu impact asupra cotatiei leului in raport cu dolarul SUA si implicit asupra pretului in lei al acestei categorii de produse. Pentru anul viitor reevaluarea are loc in principal pe fondul anticiparii unor dinamici anuale mai reduse ale pretului petrolului.

Scenariul de evolutie a preturilor produselor din tutun si bauturilor alcoolice prevede dinamici anuale de 6,4% la finele anului curent (valoare revizuita marginal descendent comparativ cu Raportul anterior) si de 4,8% la sfarsitul anului viitor (nivel relativ similar). Pentru anul curent traiectoria acestora este influentata de majorarea accizei totale la 1 000 de tigarete, atat in luna ianuarie, cat si in aprilie. Ulterior, dinamicile anuale sunt configurate pe baza legislatiei in vigoare privind stabilirea nivelului accizelor aplicabile acestor produse, luand in considerare si comportamentul istoric al operatorilor economici din acest domeniu privind ajustarea pretului final in urma aplicarii modificarilor din legislatia fiscala.

Gasiti AICI intregul Raport asupra inflatiei - august 2020.