1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Bun achizitionat in leasing si asigurat: Cine trebuie mentionat pe polita?

Asigurarile incheiate pentru masinile achizitionate in leasing ridica deseori problema beneficiarului politei. Pentru a asigura, insa, un nivel de protectie optim si corect, este necesar ca si utilizatorul bunului sa fie mentionat pe polita de asigurare.

Cunoastem multe situatii in care dupa incheierea unui contract de leasing avand ca obiect utilizarea unui autoturism (de cele mai multe ori foarte scump), beneficiarul alege sa se protejeze de riscuri de orice fel incheind o polita de asigurare facultativa.

Cum el nu este decat beneficiar/ locatar al bunului mobil inchiriat, evident polita se va incheia in numele proprietarului-societate de leasing (cel care a cumparat, de fapt, autovehiculul), chiar daca el va suporta costul primei de asigurare.

Pe perioada derularii contractului si, evident, a valabilitatii politei de asigurare mai sus amintita, se poate produce unul dintre evenimentele prevazute in polita de asigurare (furt, incendiu, accident), situatie in care beneficiarul/ utilizator sa formuleze cererea de despagubire catre asigurator.

Chiar daca, asa cum am aratat, riscul produs era prevazut in polita de asigurare, se poate intampla ca asiguratorul sa refuze cererea de despagubire formulata de beneficiar, pe motiv ca intre asiguratorul respectiv si cel care formuleaza cererea nu exista relatii contractuale.

Indreptatit sau nu, beneficiarul va ajunge intr-un final sa se adreseze instantelor de judecata, adaugand pagubei suferite ca urmare a producerii riscului asigurat si alte cheltuieli specifice (onorariu avocat, taxa de timbru, onorariu expert etc.). Mai mult decat atat, aceasta optiune nu ar rezolva nicidecum problema, majoritatea instantelor respingand in mod frecvent o astfel de cerere, pentru lipsa calitatii procesuale active a reclamantului (care, asa cum precizam anterior, nu este parte in acel contract de asigurare), solutie confirmata chiar de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Prin urmare, pentru a evita toate aceste neplaceri, este foarte important ca atunci cand se incheie o polita de asigurare facultativa, utilizatorul/ locatarul/ clientul sa fie mentionat in mod expres in cuprinsul politei de asigurare.

Avocat Giulian SLAV, Daniel FLOREA & Asociatii

*Acest articol a fost publicat in rubrica "LEX" din numarul 9 al revistei PRIMM Asigurari&Pensii, realizata cu sprijinul Daniel FLOREA & Asociatii.