1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CNPF a sanctionat 14 companii de asigurare

14 companii de asigurare au fost sanctionate de catre CNPF - autoritatea de supraveghere a pietei de profil din Republica Moldova - in urma unui control recent, se arata in hotararea publicata pe site-ul oficial al institutiei. Sanctiunile, in marea majoritate insotite de amenzi, au fost aplicate pentru motive care tin de respectarea termenilor de instrumentarea dosarelor de daune, inclusiv a obligatiilor de solutionare si achitare a despagubirilor pentru politele auto (RCA si Carte Verde) in perioada ianuarie 2014 -decembrie 2015.

Valoarea amenzilor difera de la un asigurator la altul in functie de neregulile depistate, pornind de la 1.500 de lei pana la 47.500 de lei moldovenesti, iar banii incasati vor fi transferati la bugetul de stat.

In acelasi timp, s-a prescris conducerii societatilor de asigurare sanctionatesa respecte neconditionat prevederile actelor legislative si normative, precum si intreprinderea masurilor privind inlaturarea incalcarilor reflectate in actele de control.

Vezi aici hotararea CNPF si companiile sanctionate.

Daunele pe segmentul auto au crecut cu 43% in S1/2016

Valoarea despagubirilor platite de asiguratorii moldoveni in S1/2016 a depasit 224,6 milioane lei), adica cu peste 43% mai mult comparativ cu perioada similara din anul precedent, arata datele oficiale ale CNPF.

Cele mai multe daune au fost achitate pe segmentul asigurarilor auto, respectiv peste 85% din total. Astfel, in primul semestru din acest an, societatile de profil au platit 73 milioane lei pentru daunele produse pe politele RCA, 72,5 milioane lei pentru CASCO si respectiv 45,8 milioane lei pentru Carte Verde.

Cresterea semnificativa a despagubirilor achitate pe segmentul auto vine pe fondul majorarii vanzarilor pe aceasta clasa,ajustarii de catre autoritatea de supraveghere a primelor de asigurare pentru RCA si modificarea modalitatii de calcul la plata despagubirilor, precum si cresterii preturilor la serviciile de reparatii auto ca urmare a devalorizarii monedei nationale fata de alte valute (USD/EUR) in care se importa piesele de schimb.

Mai multe detalii privind activitatea companiilor de asiguare pe piata de profil, precum si pe fiecare clasa de asigurari gasiti aici.