1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

COFACE estimeaza o inflatie de 5% pentru primul semestru din 2018

Inflatia in luna ianuarie ar putea fi la nivelul de 4%, iar in primul semestru din acest an va ajunge la 5%, urmand a decelera pana la 3,5% spre finalul anului, anticipeaza reprezentantii COFACE, companie specializata in asigurari de credit.

"Probabil o sa fim pe la 4% in ianuarie (inflatia n.r.) si efectul de baza cu reducerea accizei la combustibil care este valabil la inceput, iar apoi o sa se piarda si de la 4 la 5%, mergand pe inertia cresterii de consum, ecartul e foarte mic. In a doua jumatate a anului temperarea cererii din scumpirea banilor si decelerarea cresterii salariilor si pierderea efectului de baza ar trebui sa tempereze ritmul de crestere, deci este o inflatie sezoniera cu mult efect de baza in spate", a declarat, miercuri, Iancu GUDA, Services Director, COFACE Romania.

"Din perspectiva inflatiei observam o crestere a preturilor la produsele de baza. Toata aceasta crestere a salariilor se va traduce si in cresteri ale preturilor, companiile deja stau la un nivel al profitabilitatii redus si vor fi nevoite sa transfere o parte din toate cresterile de costuri catre pret. Nu au destul timp pentru a se pregati si a inova sa se restructureze pentru a mentine preturile", a spus Eugen ANICESCU, Country Manager COFACE Romania.

Oficialii COFACE sustin ca BNR va creste dobanda de politica monetara pana la 3%, in acest an.