1asig.ro
1asig.ro

Campanie dedicata sigurantei copiilor si tinerilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Conform satisticilor publicate de Uniunea Europeana, Romania se afla pe primul loc la numarul biciclistilor morti in accidente rutiere, dar si la numarul de pietoni ucisi in accidente. De asemenea, 80% dintre romani nu stiu sa acorde prim ajutor si, mai mult decat atat, Romania ocupa locul 3 in Europa in ceea ce priveste fenomenul bullying-ului.

PROMO


Pornind de la o reala necesitate in randul scolarilor si liceenilor, Asociatia EDIT (Educatie, Dezvoltare si Implicarea Tineretului) a initiat primul Program National de Educatie pentru Siguranta (PNES), in parteneriat cu Politia Romana, prin Directia Rutiera si Institutul pentru Combaterea si Prevenirea Criminalitatii, Ministerul Educatiei Nationale si I.G.S.U.

Pe baza experientei acumulate prin proiectul "Ora de Educatie Rutiera" din Bucuresti, prin care s-a ajuns la 80.000 elevi, implicit la aproximativ 180 de scoli si licee, dar si la peste 40.000 de prescolari din toata tara, PNES a fost gandit pe o perioada de 3 ani si are scopul de a dezvolta proiecte si modele de bune practici in domenii ce tin de siguranta copiilor si a tinerilor:
  • Educatie rutiera
  • Educatie pentru prim-ajutor si situatii de urgenta
  • Educatie pentru prevenirea si combaterea bullying-ului
PNES este lansat oficial la nivel national, iar primele orase vizitate sunt Cluj, Arad si Timisoara, unde echipa Politia Romana, EDIT si I.S.U. vor interactiona cu elevi din clasele primare si cu adolescenti de la liceu.

"PNES este un exemplu de buna practica a parteneriatului public-privat in care organizatii de stat si din societatea civila isi pun laolalta resursele si expertiza pentru a pregati elevii si studentii pentru un viitor normal, in care vor fi capabili sa reactioneze adecvat, pentru a fi in siguranta, atat ei cat si cei din comunitatea lor", a declarat Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Cabinetul Ministrului.

"Un factor determinant in reducerea numarului de accidente rutiere cu implicarea copiilor il reprezinta constientizarea de catre acestia, a importantei cunoasterii si respectarii regulilor de circulatie. Astfel, apreciem si ne bucura proiectul " Ora de Educatie rutiera " initiat de Asociatia E.D.I.T. si ne dorim ca activitatile educative sa se organizeze in cat mai multe unitati de invatamant din Romania", a completat Directorul Directiei Rutiere, chestor de politie Florentin BRACEA, I.G.P.R.

"Dezvoltarea culturii preventive in randul tinerei generatii reprezinta unul dintre dezideratele noastre prioritare, atat de necesare consolidarii gradului de rezilienta la nivelul societatii, in ansamblu. Salut initiativa extinderii acestui proiect la nivel national si echipa tinerilor implicati "din spatele lui" si sunt convins ca impreuna vom reusi sa atingem standardul de siguranta pe care ni l-am propus", a subliniat Inspectorul General al IGSU, general de brigada Dan-Paul IAMANDI.

Mesajele celor care doresc sa se implice si sa isi contribuie la imbunatatirea societatii in care traiesc, de la voluntari, ONG-uri si firme, pot fi trimise pe mail-ul contact@asociatia-edit.ro sau pe paginile de social media: Facebook, Instagram.

Parteneri institutionali ai proiectului sunt Ministerul Educatiei Nationale, I.G.P.R. - Directia Rutiera - Directia Generala Anticoruptie - Institutul pentru Combaterea si Prevenirea Criminalitatii, Primaria Capitalei prin PROEDUS, I.G.S.U., I.S.M.B., Universitatea din Bucuresti - Facultatea de Psihologie.

Siguranta tuturor participantilor la trafic trebuie sa reprezinte o prioritate pentru Romania, iar educatia rutiera trebuie sa inceapa de la varste cat mai fragede. APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor contribuie la promovarea demersurilor derulate de EDIT, considerandu-le importante in completarea seriei de proiecte de siguranta rutiera desfasurate in Romania. Daca proiectele EDIT se adreseaza celor mici, campaniea nationala de siguranta si preventie rutiera "FII TREAZ LA VOLAN!", se adreseaza participantilor la trafic adulti - soferi, pietoni, biciclisti, motociclisti. Doar coroborate, astfel de proiecte pot genera efectele de care cu totii avem nevoie.

618 accesari