Castigul mediu net al angajatilor din asigurari si pensii private a crescut cu peste 11%...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7274 RON
1 USD = 4.2656 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Castigul mediu net al angajatilor din asigurari si pensii private a crescut cu peste 11% in decembrie 2018


In luna decembrie 2018, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, inclusiv in domeniul asigurarilor si pensiilor private (+11,4%), nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna noiembrie 2018, conform informatiilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Aceasta crestere s-a datorat, cel mai probabil, primelor ocazionale obtinute cu ocazia Sarbatorilor de iarna, dar si ca urmare a cresterii numarului de reinnori de polite.

Castigul salarial mediu net din activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) a fost, in decembrie 2018, de 5.460 lei pe salariat fata de 4.900 lei in luna precedenta (+560 lei). Iar castigul brut a urcat la valoarea de 9.161 lei, de la 8.243 lei in luna noiembrie (+918 lei).

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, castigul net a crescut cu 256 lei (5.204 lei in decembrie 2017), iar castigul brut a avansat cu 1.813 lei (de la 7.348 lei).

In activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea castigului net a crescut in decembrie 2018 tot cu 11,4%, la nivelul de 3,916 lei, de la 3.516 lei in luna noiembrie, iar castigul brut a ajuns la 6.579 lei, de la 5.919 lei.

Per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net s-a majorat cu 21,1%, pana la 5.747 lei pe salariat, de la 4.745 lei in luna noiembrie, iar castigul brut a urcat la 9.675 lei, de la 7.984 lei.Salariul mediu pe economie

In luna decembrie 2018, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.938 lei, cu 6,0% mai mare decat in luna noiembrie 2018. Iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.957 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 165 lei (+5,9%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 6.888 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 1.657 lei.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,5%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 51,4% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 38,7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
- intre 18,5% si 23,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea substantelor si a produselor chimice, alte activitati extractive;
- intre 10,0% si 15,5% in tranzactii imobiliare, telecomunicatii, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, transporturi terestre si transporturi prin conducte;
- intre 7,5% si 10,0% in fabricarea hartiei si a produselor din hartie, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 14,9% in extractia minereurilor metalifere;
- intre 0,5% si 3,0% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, fabricarea de mobila.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: invatamant (+2,4%), sanatate si asistenta sociala (+1,8%), administratie publica (+0,3%).

Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (excl. sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori, contravaloarea tichetelor/voucherelor de vacanta) la numarul mediu al salariatilor.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Castigul mediu net al angajatilor din asigurari si pensii private a crescut cu peste 11% in decembrie 2018).

Noutati 1asig.ro
» ASF a lansat proiectul FinTech Hub
» INFOGRAFIC: Fii #treazlavolan in mini-vacanta de 15 august! 9 recomandari pentru a fi in siguranta la volan!
» Cum se implica brokerii in cresterea gradului de siguranta rutiera?
» Aproape 7.000 de solicitari telefonice, solutionate de Call-Center-ul ASF, in S1 2019
» Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti cauta asigurator CASCO si RCA, cu un buget de pana la 5,8 mil. lei
» EUROINS Romania sustine Fundatia Nane, care ingrijeste copii cu dizabilitati
» TRANSILVANIA Broker a intermediat prime in valoare de peste 191 mil. lei, in primele sase luni
» EUROINS Romania: prime brute subscrise de peste 621 milioane lei in S1 2019
» ASF l-a avizat pe Paul SWOBODA pentru un nou mandat ca Presedinte GRAWE si a aprobat majorarea capitalului companiei
» Spotul radio al campaniei FII TREAZ LA VOLAN! se aude la RFI Romania
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 12.02.2019 | 807 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM