1asig.ro

Castigul salarial mediu net a ajuns la 3.179 de lei la finalul anului 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.465 de lei, in decembrie 2019, in crestere cu 5,2% fata de noiembrie, arata datele Institutului National de Statistica - INS. Potrivit calculelor prezentate, castigul salarial mediu net a fost de 3.340 de lei in decembrie, cu 5,1% (+161 lei) mai mare comparativ cu luna precedenta.

PROMO


Cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat in sectorul activitatilor de servicii din tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 7.689 de lei, iar cele mai mici valori s-au putut remarca in sectorul de fabricare a articolelor de imbracaminte - 1.853 lei.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13%.

Potrivit INS, in luna decembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna noiembrie 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat intre 22% si 25,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, alte activitati extractive. Intre 12% si 19% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, colectarea si epurarea apelor uzate, tranzactii imobiliare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

Conform INS, cresteri semnificatile de cresteri salariale s-au mai putut remarca intre 9% si 12% in transporturi pe apa, captarea, tratarea si distributia apei, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor, activitati de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activitati si servicii de decontaminare), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor.

Pe de alta parte, scaderile castigului salarial mediu net din decembrie, fata de luna precedenta, au fost determinate de acordarea in luna noiembrie 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu pana la 6,5% in activitati de editare, respectiv cu 3,2% in fabricarea produselor din tutun, intre 0,5% si 2,5% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, extractia minereurilor metalifere, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (1,1%). Castigului salarial mediu net a scazut in invatamant comparativ cu luna precedenta (-2,6% ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), respectiv in administratie publica (-0,1%).

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real a fost 108,6% pentru luna decembrie 2019 fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Conform INS, indicele castigului salarial real a fost 104,7% pentru luna decembrie 2019 fata de luna precedenta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 228,1%, cu 10 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2019.

"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", precizeaza INS.

224 accesari