1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cat au castigat angajatii din asigurari in luna aprilie?

In luna aprilie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta. Si in domeniului asigurarilor si pensiilor private, castigul salarial s-a majorat usor, potrivit cifrelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, castigul salarial mediu net din activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) a fost, in aprilie 2017, in valoare de 5.034 lei, mai mare cu 21 lei fata de luna precedenta, cand a fost de 5.013 lei. Si castigut brut s-a majorat pana la 7.080 lei, de la 7.057 lei.

Per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net a avansat usor in luna aprilie a.c. la 4,658 lei, de la 4.158 lei in luna precedenta. Iar castigul brut a crescut pana la 6.567 lei, de la 5.855 lei in luna martie.

Totodata, in activitatiile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea castigului net a crescut in luna aprilie 2017 pana la 3.492 lei, de la 2.981 lei, iar castigul brut a ajuns la 4.917 lei, de la 4.185 lei.



Salariul mediu pe economie

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.291 lei, in aprilie 2017, cu 1,1% mai mare decat in luna martie 2017. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.366 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 24 lei (+1,0%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 5.968 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 1.395 lei.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
  • cu 17,1% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv cu 13,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
  • intre 9,0% si 13,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior, colectarea si epurarea apelor uzate, depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  • intre 3,5% si 7,0% in transporturi pe apa, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de posta si de curier, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), cercetare-dezvoltare.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
  • cu 18,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 12,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  • intre 5,5% si 7,5% in fabricarea produselor din tutun, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice;
  • intre 3,0% si 4,0% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea de mobila, industria metalurgica, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.
In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-3,4%) si administratia publica (-0,7%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in sanatate si asistenta sociala (+0,9%) comparativ cu luna precedenta.

V-ati abonat la XPRIMM Job? Gasiti locuri de munca din asigurari si brokeraj

Profesionistii din Romania au la dispozitie doua instrumente de recrutare specializate si dedicate pietei asigurarilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job si portalul online www.asiguratori.ro. Acestea se adreseaza atat celor care doresc sa aplice la cele mai noi posturi disponibile in domeniu, cat si specialistilor in resurse umane din cadrul companiilor care cauta oamenii potriviti, cuprinzand anunturi de angajare ale companiilor de asigurare si de brokeraj din Romania.

Cu aproape 800 de editii, Newsletter-ul XPRIMM Job este recunoscut pentru calitatea si cantitatea CV-urilor primite, fiind transmis saptamanal, in fiecare zi de luni, catre abonatii XPRIMM Stiri.

Recent, celor doua instrumente de recrutare dedicate specialistilor din asigurari li s-a adaugat si un grup dedicat de LinkedIn, care contine toate anunturile de angajare aparute in XPRIMM Job, precum si articole si materiale de specialitate de interes pentru toti cei care activeaza pe piata muncii.