1asig.ro

Cat au cheltuit turistii nerezidenti sositi in Romania in primele sase luni din 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
Numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective, in semestrul I 2019, a fost de aproape 1,21 milioane, cheltuielile acestora insumand circa 3,15 miliarde de lei. Astfel, turistii nerezidenti sositi in Romania au cheltuit in medie 2609,7 lei/persoana, potrivit INS.

PROMO


Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat

principalul motiv al sejurului petrecut de catre 56,1% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in semestrul I 2019, cheltuielile acestora reprezentand 59,7% din total.

43,9% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in semestrul I 2019 au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (66,8%) si pentru vizita rudelor si prietenilor (9,2%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (91,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,5%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 45,5% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 32,3% cadourilor si suvenirurilor. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 38,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 48,0% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 34,1% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania a fost avionul, folosit de 80,3% din numarul total de turisti, in timp ce 11,0%, au utilizat autoturisme proprii, 7,1% autocare si autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

445 accesari