1asig.ro

Cat costa clauza de decontare directa pentru polita RCA?

5 min. / 1.540 cuvinte
Companiile de asigurari de pe piata locala trebuie sa oferteze si serviciul de decontare directa atunci cand vand polite RCA, insa achizitia acesteia este optionala pentru asigurat - care va achita un tarif suplimentar pentru aceasta clauza.

PROMO


Tariful aplicabil este diferentiat pe categorii de vehicule.

Legea RCA, care a intrat in vigoare pe 12 iulie 2017, permite, pentru prima data pe piata locala, decontarea directa. Astfel, soferul pagubit isi poate repara masina in baza propriei polite RCA, dar va achita, in medie, cateva sute de lei pe an pentru acest serviciu.

In asteptarea Normei RCA, care va pune in aplicare noua legislatie din domeniu, companiile de asigurari au inceput sa vand politele RCA insotite de clauza de decontare directa.

In cazul uneia dintre cele mai mari societati de asigurare din Romania, tarifele practicate pentru acoperirea clauzei de decontare directa, transmise brokerilor cu care colaboreaza, incep de la 50 lei pe an - pentru motociclete, ATV-uri si remorci si ajung pana la 920 lei la TIR-uri.

Pentru autoturisme costul este de 170 lei pe an, iar pentru autoturismele electrice soferii achita in plus 140 de lei pe langa pretul politei RCA.

La ambulante pretul este de 330 lei, in timp ce la scutere/ mopede costa 320 lei, autobuz/autocar - 340 lei, autobuz urban - 660 lei, tramvaie/troleibuze - 550 lei.In ceea ce priveste modalitatea de decontare directa, conform proiectului de Norma RCA,

In termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a normei, asiguratorii RCA incheie un acord de reglementare a relatiilor economice si organizatorice privind gestionarea modalitatii de decontare directa si a regreselor administrative.

In Legea RCA, decontarea directa este definita ca "serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, care se oferteaza obligatoriu de catre asigurator, iar achizitia acestuia este optionala de catre asigurat".

Decontarea directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.

17.775 accesari