1asig.ro
1asig.ro

Cate incendii au avut loc in martie, luna din care a inceput starea de urgenta in Romania?

5 min. / 1.540 cuvinte
Sub impactul pandemiei de COVID-19, luna martie a adus schimbari sociale importante la nivelul intregii tari. Insa aparitia unui nou risc nu inseamna si reducerea ameintarilor obisnuite din aceasta perioada. Datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, la solicitarea 1asig.ro, arata cate interventii la incendii au fost realizate in martie de echipele de interventie.

PROMO


"In luna martie a acestui an, serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta au actionat, la nivel national, pentru stingerea a 4.369 de incendii. In comparatie cu perioada similara a anului trecut, numarul interventiilor pentru stingerea incendiilor a inregistrat o scadere cu circa 45%, de la 9.587 in martie 2019", au transmis reprezentantii IGSU, la solicitarea 1asig.ro. Dintre acestea, 2.819 au fost incendii la vegetatie.

Descoperirea primelor cazuri de COVID-19 in Romania a determinat, treptat, o serie de masuri care au condus la reorganizarea treptata a multor activitati inca de la inceputul lunii martie si, ulterior, a restrangerii acestora. Declararea starii de urgenta, incepand de la jumatatea lunii martie, a determinat in continuare reducerea deplasarii persoanelor, alaturi de inchiderea diverselor activitati.

Cate incendii la locuinte au avut loc in martie si care au fost cauzele?

In luna martie a acestui an au fost inregistrate 599 de incendii produse la locuinte, conform datelor transmise de reprezentantii IGSU. Cele mai multe dintre acesrea s-au inregistrat in judetele Suceava (40), Iasi (28), Galati (22), Cluj (21), Teleorman (21) Arges (21), precum si in municipiul Bucuresti (34).

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul interventiilor pentru stingerea incendiilor la locuinte a scazut cu circa 20%, de la 757 in martie 2020.

Principalele cauze generatoare de incendii la locuinte inregistrate in luna martie a acestui an sunt reprezentate de cosuri/burlane de fum defecte sau necuratate (49% din total), instalatii electrice defecte sau improvizate (17%), mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (10%), foc deschis (5%), actiuni intentionate (3%), fumat (3%), precum si alte imprejurari (13%).

Incendiile, unul dintre pericolele care ameninta casele romanilor

Desi, pentru luna martie, cifrele par sa indice o imbunatatire a situatiei, incendiile continua sa ramana o amenintare importanta pentru locuinte. Conform unei analize realizate de 1asig.ro, pe baza datelor publicate de IGSU, in 2019, in Romania, s-a inregistrat cel mai mare numar de incendii din ultimii 6 ani. Mai mult, tara noastra este a doua tara din UE dupa ponderea cheltuielilor pentru protectia impotriva incendiilor, potrivit datelor Eurostat. 

Nu in ultimul rand, despagubirile platite ca urmare a producerii riscurilor de incendiu si calamitati naturale au crescut, anul trecut, la nivelul intregii piete de asigurari, cu 69% fata de 2018, conform datelor ASF.

Reamintim ca, pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

65% dintre romani plaseaza incendiul pe primul loc in topul riscurilor care ii ingrijoreaza cel mai mult in legatura cu locuintele lor, arata studiul "Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte", realizat in septembrie 2019 de catre IRES, la solicitarea UNSAR.

712 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO