1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Ce masini au verificat romanii in 2018 si la ce trebuie sa fie atenti cand cumpara o masina second hand in 2019

In ciuda numarului mare de masini second hand vandute in 2018 si a faptului ca este deja notorie calitatea proasta a masinilor achizitionate, doar circa 15% dintre clienti verifica istoricul masinii pe care si-o aleg, conform datelor publicate de reprezentantii platformei de verificare online a istoricului masinilor autoDNA.

In 2018 au fost inmatriculate in Romania 473.616 de masini rulate provenite din alte tari, in scadere cu 8,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor DRPCIV. De asemenea, 604.535 de masini rulate au fost reinmatriculate (schimbari de proprietar) in Romania in cursul anului trecut, mai putin cu 3,55% fata de 2017.

Automobilele Volkswagen, BMW si Audi au fost cele mai verificate masini si in anul 2018, din punctul de vedere al istoricului de kilometraj, avarii, rechemari in service, furt sau echipare din fabrica, conform datelor autoDNA.ro - platforma de verificare online a istoricului masinilor rulate, activa de 10 ani la nivel european si de aproape 4 ani in Romania. autoDNA.ro a inregistrat in 2018, peste 45.000 de verificari.

"Partea buna este ca serviciile de verificare istoric auto, precum autoDNA.ro, au acum o notorietate mult mai mare. Piata de verificari istoric auto a crescut, in 2018, cu circa 50% fata de anul anterior, iar autoDNA.ro a crescut cu peste 70% dupa ce partenerul din Polonia a marit semnificativ baza de date cu informatii noi despre avarii, kilometri si fotografii. In plus,am inceput sa furnizam informatii si catre dealeri auto si companii de asigurare", explica Razvan PAVEL, Managing Partner, autoDNA.ro.

"Un aspect mai putin imbucurator este ca aproximativ 85% dintre masinile rulate sunt cumparate in continuare pe incredere - de cele mai multe ori, nejustificata - fara sa fie verificate", completeaza Razvan PAVEL.

Ce riscuri isi asuma un cumparator de masina second hand care o achizitioneaza fara sa  o verifice?
  • Costuri ulterioare mari pentru defectiuni ascunse in momentul achizitiei;
  • Risc de siguranta rutiera crescut in cazul masinilor avariate grav, reparate prost si vandute ca fiind "fara accident";
  • Fraude indirecte pentru asigurarile RCA si CASCO, ajungand sa fie asigurate masini cu alt grad de uzura decat cel care reiese din documente si chiar foste daune totale, reparate necorespunzator sau incomplet.
Practici precum scaderea numarului de kilometri sau ascunderea unor daune suferite de masinile vandute la mana a doua sunt des intalnite in Romania de peste 25 de ani, in contextul in care servicii de verificare a istoricului auto, precum autoDNA.ro, exista de cel mult patru ani, iar popularitatea lor abia acum incepe sa creasca. Se observa insa o tendinta de maturizare a cumparatorilor in acest sens. Mai mult decat atat, incepand cu 2018, dealeri auto si companii de asigurare au inceput sa lucreze cu autoDNA.ro pentru certificarea istoricului masinilor rulate, ceea ce va duce la crearea unui mediu mai sigur pentru cei care doresc sa achizitioneze o masina rulata.

"Piata auto din Romania duce lipsa de transparenta, multe dintre masinile din parcul auto national avand informatii eronate cu privire la rulajul real si nu stim cat de sigure sunt in caz de accident. Diverse institutii ale statului au multe date in acest sens, dar informatiile sunt inca inaccesibile publicului larg, astfel ca piata de auto rulate ramane in continuare destul de opaca, chiar daca am facut progrese spre transparenta in ultimii 2-3 ani", explica Razvan PAVEL.

Vrei o masina second hand in 2019? Iata cum poate fi verificata o masina, fie ca este din Romania sau din import:

1. In ateliere service - este scump si greu de organizat atunci cand masina e in alt oras;
2. Mecanici independenti - mai ieftin, la locul de vanzare, dar greu de orchestrat in cazul persoanelor din afara domeniului auto;
3. Online - cel mai accesibil, prin autoDNA.ro, pot fi furnizate informatii despre istoricul de daune si kilometri ai masinii. Daca verificarea iese in regula si cumparatorul are o lista scurta, cu 2-3 masini, se poate trece la vizita in service pentru o verificare tehnica amanuntita.

Din pacate, constrangerile legale aduse de GDPR - Regulamentul General privind Protectia Datelor - ii dezavantajeaza pe cumparatori pentru ca limiteaza, mai mult decat pana acum, informatiile pe care le pot furniza reprezentantele auto. Astfel, samsarii sunt fericiti sa mearga cu potentialii cumparatori in reprezentante pentru verificare, stiind foarte bine ca informatiile despre autovehicul sunt putine si, de multe ori, irelevante sau alterate.

Vestea buna este ca realizarea acestor verificari de istoric este la indemana oricui, online, prin servicii alternative reprezentantei, cum este si autoDNA.ro, un raport de verificare costand putin raportat la valoarea automobilului (pana in 100 lei).

Cifrele autoDNA:

• Doar 15% dintre cumparatorii de masini second hand au ales sa verifice istoricul acestora in 2018 si nu mai mult de 70.000 de masini au fost verificate online - estimare autoDNA;
•  Platforma autoDNA a inregistrat 45.000 de verificari in 2018;
• Peste 60.000 de persoane urmaresc zilnic autoDNA.ro pe Facebook pentru a vedea cazurile demascate despre kilometraj modificat si avarii ascunse;
• Volkswagen, BMW, Audi, Ford si Opel sunt brandurile pentru care se verifica cel mai des istoricul masinilor second hand;
• Foarte putine dintre masinile Renault si Dacia sunt verificate online, ceea ce transforma clientii acestor marci in victime sigure ale samsarilor;
• 50% dintre masinile verificate au intre 4 si 7 ani vechime. Doar 20% dintre verificari sunt pentru masini ma vechi de 10 ani;
• Kilometraj modificat si masini avariate grav, puse la vanzare cu mentiunea "fara accident" sunt principalele capcane pentru clientii de masini second hand in 2019.

Platforma de verificare online a istoricului masinilor, autoDNA, activeaza pe piata romaneasca din 2015, sub forma de franciza, avand sediul central in Polonia. In cei peste 10 ani de activitate la nivel european, autoDNA este unul dintre cei mai importanti furnizori de date despre istoricul automobilelor din Europa.

Datele sunt achizitionate si actualizate permanent, cu informatii de la companii de asigurari sau asociatii ale acestora, firme de leasing operational, registre auto nationale, evaluatori auto independenti si din anunturi de vanzare, scopul fiind acela de a asigura cumparatorilor un istoric cat mai complet si cat mai transparent cu putinta. Rapoartele autoDNA.ro nu reprezinta o garantie absoluta, dar sunt cea mai buna metoda de a afla unde trebuie facute verificari amanuntite.

Platforma autoDNA.ro furnizeaza, contra cost, rapoarte despre autoturisme care au fost inmatriculate in Europa, indiferent de anul de fabricatie, marca sau model. Datele depind de fiecare serie de sasiu in parte si, drept urmare, inainte de achizitia unui raport despre o anumita serie de sasiu, este afisat un rezumat al informatiilor disponibile. Utilizatorul vede, asadar, ce date poate cumpara despre masina respectiva inainte de a face plata cu cardul direct in site.

Sursa foto: autoDNA



PROMO