1asig.ro

Comisia Europeana: Orientari privind reluarea in siguranta a calatoriilor si relansarea sectorului turismului in Europa in 2020 si ulterior

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a prezentat un pachet de orientari si recomandari pentru a ajuta statele membre sa elimine treptat restrictiile de calatorie si pentru a permite intreprinderilor din domeniul turismului sa isi redeschida portile, respectand in acelasi timp masurile sanitare de rigoare.

PROMO


Orientarile Comisiei sunt menite sa le ofere oamenilor sansa de a se bucura de odihna, destinderea si aerul proaspat atat de necesare in aceasta perioada. De indata ce situatia pe planul sanatatii o permite, oamenii ar trebui sa se poata intalni cu prietenii si cu familia, in propria tara sau in alte parti din UE, stiind ca s-au luat toate masurile de siguranta si de precautie necesare.

Pachetul urmareste, de asemenea, sa ajute sectorul turismului din UE sa se redreseze in urma pandemiei, sprijinind intreprinderile si asigurand faptul ca Europa continua sa fie destinatia de top a vizitatorilor europeni si straini.

Pachetul "Turism si transport" al Comisiei include:
 • O strategie globala de redresare in 2020 si in perioada ulterioara;
 • O abordare comuna a restabilirii libertatii de miscare si a eliminarii restrictiilor la frontierele interne ale UE, in mod treptat si coordonat;
 • Un cadru de sprijinire a restabilirii treptate a transportului, asigurand in acelasi timp siguranta pasagerilor si a personalului;
 • O recomandare care urmareste sa faca din voucherele de calatorie o alternativa atractiva la rambursarea in numerar;
 • Criterii pentru reluarea treptata, in conditii de siguranta, a activitatilor turistice si pentru elaborarea de protocoale sanitare pentru unitatile de primire turistice cum ar fi hotelurile.
Pentru turisti si calatori

Comisia doreste sa le ofere cetatenilor posibilitatea, increderea si siguranta de a calatori din nou cu ajutorul urmatoarelor masuri:
 • Restabilirea in conditii de siguranta a libertatii de miscare si eliminarea controalelor la frontierele interne:
Libera circulatie si calatoriile transfrontaliere sunt esentiale pentru turism. Pe masura ce statele membre reusesc sa reduca circulatia virusului, restrictiile generale legate de libera circulatie ar trebui inlocuite cu masuri mai orientate. In cazul in care o eliminare generalizata a restrictiilor nu este justificata de situatia sanitara, Comisia propune o abordare etapizata si coordonata, care sa inceapa prin eliminarea restrictiilor intre zone sau intre state membre cu situatii epidemiologice suficient de similare. De asemenea, abordarea trebuie sa fie flexibila si sa includa posibilitatea de a reintroduce anumite masuri in cazul in care situatia epidemiologica impune acest lucru. Statele membre ar trebui sa actioneze pe baza urmatoarelor 3 criterii:
 • situatia epidemiologica, concentrandu-se in special asupra unor zone in care situatia se imbunatateste, pe baza orientarilor Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor si folosind harta regionala elaborata de acesta;
 • capacitatea de a aplica masuri de izolare pe parcursul intregii calatorii, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, impreuna cu protectii si masuri aditionale acolo unde distantarea fizica este dificil de asigurat si
 • considerentele economice si sociale, acordand prioritate la inceput circulatiei transfrontaliere in domenii-cheie de activitate si incluzand motivele personale.
Principiul nediscriminarii are o importanta aparte: in cazul in care un stat membru decide sa permita deplasarea pe teritoriul sau ori in anumite regiuni si zone de pe teritoriul sau, statul membru respectiv ar trebui sa faca acest lucru intr-un mod nediscriminatoriu, adica sa permita deplasarea in toate regiunile sau tarile din UE care prezinta conditii epidemiologice similare. In aceeasi ordine de idei, toate restrictiile trebuie sa fie ridicate fara discriminare pentru toti cetatenii UE si toti rezidentii din statul membru respectiv, indiferent de nationalitatea acestora, si acest lucru trebuie aplicat in toate zonele Uniunii cu o situatie epidemiologica similara.
 • Restabilirea serviciilor de transport in intreaga UE, protejand in acelasi timp sanatatea lucratorilor din domeniul transporturilor si a pasagerilor:
Orientarile contin principii generale pentru reluarea treptata si in conditii de siguranta a transportului aerian, feroviar, rutier si fluvial de calatori. Orientarile prevad o serie de recomandari, cum ar fi necesitatea de a limita contactul dintre pasageri pe de o parte, reducand pe cat posibil densitatea lor, si dintre pasageri si lucratorii din domeniul transporturilor.

Orientarile includ, de asemenea, indicatii privind utilizarea echipamentelor individuale de protectie cum ar fi mastile de protectie si protocoalele adecvate pentru situatiile in care pasagerii prezinta simptome de COVID-19. Orientarile prevad, de asemenea, recomandari specifice pentru fiecare mod de transport si impun coordonarea intre statele membre, avand in vedere restabilirea treptata a conexiunilor dintre acestea.
 • Reluarea in siguranta a serviciilor de turism:
Comisia stabileste un cadru comun care ofera criterii pentru reluarea treptata si in conditii de siguranta a activitatilor turistice si elaborarea de protocoale sanitare pentru hoteluri si alte forme de cazare, pentru a proteja atat sanatatea turistilor, cat si pe cea a angajatilor. Aceste criterii includ dovezi epidemiologice; capacitate suficienta a sistemului de sanatate pentru localnici si turisti; supraveghere si capacitate de monitorizare si de testare solide, precum si urmarirea contactelor. Aceste reguli le vor permite persoanelor sa stea, in siguranta, in hoteluri, campinguri, pensiuni sau alte unitati de cazare de vacanta, sa manance si sa bea in restaurante, baruri si cafenele si sa viziteze plaje si alte spatii exterioare de agrement.
 • Asigurarea interoperabilitatii transfrontaliere a aplicatiilor de urmarire:
Statele membre, cu sprijinul Comisiei, au convenit asupra unor reguli pentru a asigura interoperabilitatea transfrontaliera a aplicatiilor de urmarire, astfel incat cetatenii sa poata fi avertizati cu privire la o posibila infectie cu noul coronavirus atunci cand calatoresc in UE. Protocolul ii va ajuta pe informaticienii care lucreaza cu autoritatile nationale din domeniul sanatatii. Aplicatiile de urmarire respective trebuie sa fie voluntare, transparente, temporare, securizate cibernetic, sa utilizeze date anonimizate, sa se bazeze pe tehnologia bluetooth si sa fie interoperabile la nivel transfrontalier, precum si intre diferite sisteme de operare. Interoperabilitatea este esentiala: Cetatenii UE trebuie sa poata primi alerte cu privire la o posibila infectie intr-un mod sigur si protejat, indiferent de locul in care se afla in UE si indiferent de aplicatia pe care o utilizeaza. Comisia sprijina statele membre in gasirea solutiei adecvate, in conformitate cu principiile stabilite in setul de instrumente UE si in orientarile Comisiei privind protectia datelor.
 • Voucherele trebuie sa devina o optiune mai atractiva pentru clienti:
In baza normelor UE, calatorii au dreptul de a alege intre vouchere sau rambursarea in numerar pentru biletele de avion anulate (avion, tren, autobuz/autocar si feribot) sau pentru pachetele de servicii de calatorie. Reafirmand acest drept, recomandarea Comisiei urmareste sa se asigure ca voucherele devin o alternativa mai atractiva si viabila la rambursare pentru calatoriile anulate in contextul actualei pandemii, ceea ce a creat de asemenea dificultati financiare semnificative pentru operatorii de transport. Voucherele voluntare ar trebui sa fie protejate impotriva insolventei emitentului, sa aiba o perioada minima de valabilitate de 12 luni si sa fie rambursabile timp de cel mult un an daca nu sunt utilizate. Acestea ar trebui, de asemenea, sa ofere pasagerilor o flexibilitate suficienta, sa le permita sa calatoreasca pe aceeasi ruta in aceleasi conditii de prestare a serviciilor si sa le ofere posibilitatea de a rezerva un contract de servicii de calatorie cu acelasi tip de servicii sau de o calitate echivalenta. Voucherele ar trebui sa fie, de asemenea, transferabile catre un alt calator.

Pentru intreprinderile din domeniul turismului

Comisia isi propune sa sprijine sectorul european al turismului prin:
 • Asigurarea de lichiditati destinate intreprinderilor din domeniul turismului, in special IMM-urilor, prin:
- Flexibilitatea in temeiul normelor privind ajutoarele de stat le permite statelor membre sa introduca scheme, cum ar fi schemele de garantare pentru vouchere si alte sisteme de lichiditati, pentru a sprijini intreprinderile din sectorul transporturilor si al calatoriilor si pentru a se asigura ca sunt satisfacute cererile de rambursare aparute din cauza pandemiei de COVID-19. Sistemele de vouchere pot fi aprobate de Comisie foarte rapid in urma notificarii de catre statul membru in cauza.
- Finantare din partea UE: UE continua sa furnizeze lichiditati imediate intreprinderilor afectate de criza prin intermediul Initiativei privind Instrumentul de raspuns la coronavirus, in cadrul gestiunii partajate cu statele membre. In plus, Comisia a pus la dispozitie o finantare de pana la 8 miliarde EUR pentru 100.000 de intreprinderi mici afectate de criza, impreuna cu Fondul european de investitii.
 • Salvarea de locuri de munca cu un ajutor financiar de pana la 100 de miliarde EUR din cadrul programului SURE:
Programul SURE ajuta statele membre sa acopere costurile sistemelor nationale de ocupare a fortei de munca pe termen scurt si ale masurilor similare care permit intreprinderilor sa protejeze locurile de munca. Comisia sprijina, de asemenea, parteneriatele dintre serviciile de ocupare a fortei de munca, partenerii sociali si intreprinderi, pentru a facilita recalificarea, in special a lucratorilor sezonieri.
 • Informarea cetatenilor cu privire la oferta turistica locala, promovarea atractiilor si a turismului local si a Europei ca destinatie turistica sigura:
Comisia va colabora cu statele membre pentru a promova un sistem de vouchere in cadrul caruia clientii sa poata sprijini hotelurile sau restaurantele lor preferate. Comisia va sustine, de asemenea, campanii paneuropene de comunicare in care Europa este prezentata drept destinatie turistica de top.

Pentru a completa masurile pe termen scurt, Comisia va continua sa lucreze cu statele membre pentru a promova turismul durabil in conformitate cu Pactul verde european si pentru a incuraja transformarea digitala a serviciilor turistice astfel incat sa poata oferi mai multe optiuni, o mai buna alocare a resurselor si noi modalitati de gestionare a fluxurilor de calatorie si a fluxurilor turistice.

Comisia va organiza, impreuna cu institutiile UE, industria, regiunile, orasele si alte parti interesate, o conventie europeana pentru a reflecta asupra viitorului ecosistemului turistic european durabil, inovator si rezilient - "Agenda europeana pentru turism 2050".

233 accesari
Sondaj

Cum vi se par masurile luate pana acum de asiguratori si brokeri in contextul COVID-19?

- Foarte eficiente
- Eficiente, insa mai pot fi imbunatatite
- Insuficiente, este nevoie de mai mult


PROMO