1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Comisia Europeana: Piata asigurarilor din Romania se consolideaza

Sectorul asigurarilor din Romania se consolideaza, in conditiile in care masurile prin care au fost abordate situatiile financiare ale companiilor cu probleme au inceput sa aiba rezultate, noteaza Comisia Europeana in documentul "2018 European Semester: Country Report - Romania".

Totusi, Comisia Europeana atrage atentia ca, desi piata de asigurari a crescut in 2017, gradul de penetrare al asigurarilor este inca foarte scazut.

"Activitatea de asigurare s-a extins in prima jumatate a anului 2017, primele brute subscrise crescand cu 2% in sectorul asigurarilor non-viata si cu 36% in sectorul asigurarilor de viata, comparativ cu aceeasi perioada din 2016. In pofida acestei cresteri a subscrierilor, gradul de penetrare a asigurarilor a ramas printre cele mai mici nivele din Uniunea Europeana, de aproximativ 1,2% din PIB", arata institutia europeana.

"Mai mult, piata asigurarilor este in mare masura dependenta de asigurarile generale, in special asigurarea de raspundere civila auto - RCA. Eforturile mai multor companii de a-si diversifica afacerile in domeniul asigurarilor urmeaza sa aiba rezultate", se mai spune in document.

Comisia Europeana mai atrage atentia asupta faptului ca, in ciuda masurilor corective anterioare, mai multe segmente de asigurari necesita imbunatatiri suplimentare. "In urma programului de evaluare a activelor si pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) si a testui de stres din 2015, au fost luate masuri de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF pentru a restabili situatia financiara a companiilor cu probleme. Cu toate acestea, mai raman cateva probleme de vulnerabilitate, printre care se numara rezervele slabe de capital ale unor asiguratori si dependenta lor mare de asigurarea obligatorie a autovehiculelor - RCA", noteaza institutia.

ASF a anuntat, in octombrie 2017, ca toti asiguratorii indeplineau cerintele de capital, la data de 30 iunie 2017. "Piata asigurarilor din Romania este una stabila, caracterizata de imbunatatirea indicatorilor de prudentialitate si de lichiditate. Conform datelor raportate, pentru prima data toti asiguratorii indeplineau, la data de 30 iunie 2017, cerintele minime de capital (MCR) si cerintele de capital de solvabilitate (SCR), conform Regimului Solvency II".

Valoarea fondurilor proprii eligibile, la finalul primului semestru al anului 2017, pentru a acoperi cerinta minima de capital MCR s-a ridicat, la nivelul intregului sistem, la 4,69 miliarde lei, in timp ce valoarea fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi SCR a fost de 4,96 miliarde lei.

Comisia Europeana a amintit si de plafonarea politelor RCA, care a intrat in vigoare in noiembrie 2016 si care au fost inlocuite in mai 2017 de preturile de referinta. "Eliminarea acestor plafoane maxime nu a determinat, pana in prezent, o crestere a primelor de asigurare, care au ramas sub preturile de referinta. Pentru a continua imbunatatirea sanatatii pietei de asigurari si pentru a creste capacitatea societatilor de asigurare de a-si consolida capitalul, se impune garantarea eficientei prin masuri de reducere a costurilor, in special in ceea ce priveste distributia produselor de asigurare", se mai arata in documentul citat.

In februarie 2018, ASF a anuntat noile tarife de referinta pentru politele RCA. Din datele ASF reiese ca atat tariful de referinta mediu pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice este in crestere, cu 9%, respectiv 11%, comparativ cu tariful de referinta anterior. Chiar daca, in medie, tarifele sunt mai mari atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice,vor exista mai multe categorii de soferi prudenti, fara accidente, care vor beneficia de reduceri datorita unui nivel mai mare de bonusare, spun brokerii din piata.