1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Compensarea directa si introducerea punctelor traumatice - marile noutati ale proiectului de lege RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara a inaintat Parlamentului Romaniei proiectul de lege privind asigurarile obligatorii de raspundere civila auto, acesta urmand sa parcurga etapele procesului legislativ. Proiectul prevede o serie de noutati, dar si modificari ale cadrului actual de reglementare, cu impact semnificativ atat din perspectiva clientilor si pagubitilor, cat si a asiguratorilor.

Cele mai importante prevederi sunt introducerea procedurii de compensare directa, care va acorda pagubitilor RCA de a solicita despagubirea atat propriului asigurator, cat si celui al partii vinovate, si stabilirea despagubirilor in caz de vatamare corporala sau deces in baza unor criterii generale de evaluare pe baza de punctaj intocmit de Institutul National de Medicina Legala.

Compensarea directa intre asiguratorii RCA

Procedura compensarii directe se va stabili prin conventii multilaterale incheiate intre asiguratorii RCA si, in urma compensarii directe, asiguratorul RCA al persoanei prejudiate recupereaza contravaloarea daunei de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea prejudiciului.

Compensarea directa este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  • accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
  • vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania; 
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor; 
  • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului; 
  • prejudiciile exclud vatamarile corporale.
Introducerea compensarii directe nu afecteaza insa dreptul persoanei prejudiciate in urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita actiunea directa pentru recuperarea prejudiciului produs impotriva asiguratorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.

Introducerea punctelor traumatice

In cazul unui accident soldat cu vatamari corporale sau decese, stabilirea despagubirii, atat pe cale amiabila, cat si pe cale judecatoreasca, se realizeaza pe baza urmatoarelor criterii generale de evaluare:
  • despagubirile cuvenite se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor corespunzatoare categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate in urma producerii accidentului de vehicule; 
  • evaluarea despagubirilor are in vedere un nivel mediu prezumat al suferintei indurate de persoanele prejudiciate; 
  • valoarea unui punct traumatic este egala cu dublul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la data producerii accidentului; 
  • despagubirile se pot ajusta in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, pe baza de probe; sarcina probei pentru majorarea, respectiv diminuarea cuantumului despagubirilor evaluate conform reglementarilor A.S.F. va reveni partii care a propus ajustarea; 
  • ajustarea nivelului despagubirii nu va putea depasi 25% fata de nivelul mediu prezumat;
  • punctajul pentru suferintele cauzate prin vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor sau decesul acestora va fi determinat global si include toate tipurile de prejudicii nepatrimoniale.
Stabilirea punctajului pe baza caruia se evalueaza prejudiciul nepatrimonial rezultat in urma vatamarii integritatii corporale sau a sanatatii se realizeaza de catre medicii legisti din Reteaua Nationala de Medicina Legala. Procedura de evaluare a persoanelor vatamate si raporturile dintre Institutul National de Medicina Legala si partile interesate se stabilesc prin reglementari ale A.S.F.

Despagubirea maxima nu va putea depasi 200 de puncte traumatice, echivalentul starii vegetative persistente - SVP, indiferent de numarul, natura sau gravitatea leziunilor. In valori absolute, aceasta inseamna ca despagubirea maxima ce se va putea plati va fi de 500.000 lei per persoana, in conditiile in care, incepand cu 1 mai 2015, salariul minim brut va fi de 1.250 de lei.

La stabilirea despagubirii in caz de deces se iau in considerare urmatoarele:
  • durerea incercata prin decesul victimei se prezuma pentru ascendentii, descendentii, colateralii privilegiati si sotul supravietuitor;
  • pentru ascendentii privilegiati, descendentii de gradul I, colateralii privilegiati si sotul supravietuitor despagubirile pentru prejudiciul moral suferit de acestia se stabilesc pe baza punctajului comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile A.S.F; 
  • pentru alte persoane, care pot dovedi existenta unui prejudiciu incercat prin decesul victimei, despagubirile, stabilite pe baza punctajului comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala, prevazut in reglementarile A.S.F. si corespunzator colateralilor privilegiati, sunt maximale; 
  • durerea incercata prin decesul persoanei vinovate de producerea accidentului nu poate face obiectul unor pretentii de despagubire.
Alte noutati introduse in proiectul de lege
  • Contractul RCA se poate incheia pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului;
  • Plata primelor de asigurare se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA, insa contractul RCA produce efecte si in cazul in care rata primei de asigurare nu a fost platita la termenul convenit, iar asiguratorul nu a denuntat contractul. Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate.
  • Dovada asigurarii RCA rezulta din emiterea contractului RCA, inclusiv prin mijloace electronice, conform reglementarilor A.S.F. 
  • Partile pot conveni si includerea altor clauze suplimentare fata de cele stabilite prin prezenta lege si prin reglementarile emise de A.S.F in aplicarea acesteia, cu exceptia celor care restrictioneaza drepturile persoanei prejudiciate.
  • Prima de asigurare poate fi recalculata si modificata de asiguratorul RCA in situatia in care informatiile furnizate la momentul incheierii contractului RCA de asigurat sunt nereale, dupa notificarea prealabila a asiguratului. Daca asiguratul nu isi exprima acordul cu privire la modificarea conditiilor contractuale, acesta poate denunta contractul RCA in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii.
  • Pentru mentinerea clasei de bonus/malus, prin contractul RCA partile pot conveni posibilitatea rascumpararii, respectiv suportarea de catre asigurat a contravalorii despagubirii corespunzatoare evenimentului, asiguratul compensand asiguratorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitarii despagubirii cuvenite persoanei prejudiciate.
  • Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului. In situatia producerii riscului pe perioada suspendarii contractului RCA, asiguratorul este obligat la plata despagubirii, acesta avand drept de regres impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului; procedura suspendarii se stabileste prin reglementari comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor si A.S.F.
  • Contractul RCA da dreptul persoanei prejudiciate, in cazul producerii unui prejudiciu, sa se poate adresa pentru efectuarea reparatiei oricarei unitati reparatoare auto, in conditiile legii, fara nicio restrictie sau constrangere care ar putea sa-i influenteze optiunea.
  • Asiguratorul RCA poate rezilia contractul RCA ca urmare a neplatii primei de asigurare la scadenta in cazurile si in conditiile prevazute de reglementarile A.S.F. in aplicarea prezentei legi.
  • Asiguratul poate denunta contractul RCA in cazul retragerii autorizatiei de functionare a asigurarorului RCA sau al pronuntarii de catre instanta judecatoreasca competenta a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment a acestuia
  • Asiguratorul va acoperi prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului, pe baza optiunii persoanei prejudiciate.
  • Ca urmare a producerii unui accident de vehicule, asiguratul notifica asiguratorul RCA cu privire la aceasta in termen de 5 zile lucratoare de la producerea accidentului.
  • Asiguratorul RCA prezinta asiguratului sau potentialului asigurat, la solicitarea acestuia, calculul actuarial si indicatorii utilizati privind modul de determinare a primei de asigurare.
  • Procedura privind constatarea daunelor se stabileste prin reglementari ale A.S.F.
  • Personalul care efectueaza constatarea daunelor este avizat de A.S.F. pe baza dovedirii studiilor superioare de specialitate, a certificarii profesionale, a derularii cursurilor de formare profesionala continua la un formator autorizat si a certificarii/evaluarii de catre Institutul de Studii Financiare; procedura de avizare si inregistrare a personalului care efectueaza constatarea daunelor se stabileste prin reglementari ale A.S.F.
Click aici pentru a descarca proiectul legii RCA.

PROMO