1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Conducerea executiva ASITO retinuta de catre ofiterii anticoruptie. Exclusiv, reactia CNPF: Asiguratorul dispune de resurse financiare pentru a-si onora obligatiile fata de clienti. Luam in calcul instituirea administrarii speciale din partea CNPF

Cinci angajati ai companiei de asigurare ASITO, suspectati de tentativa de infractiune, delapidare si spalare de bani in proportii mari, au fost retinuti recent de catre ofiteri ai Centrului National Anticoruptie din Moldova. Astfel, din conducerea companiei a fost retinut Ruslan DOBOS, Directorul General Adjunct si Director Financiar, contabilul-sef, si alti trei angajati ai departamentului juridic, potrivit presei locale. In acelasi timp, Andrei LUPYRI, Directorul General al companiei (cetatean ucrainean) nu a fost gasit la sediul companiei.

Printre acuzatiile aduse oficialilor ASITO se regasesc si cele de scoatere ilegala a mijloacelor banesti din conturile companiei si formarea unor datorii fictive, relateaza presa locala.

Amintim ca in luna iulie 2015, autoritatea de supraveghere de la Chisinau (CNPF) a restrictionat extragerea disponibilitatilor banesti din conturile de depozit ale ASITO, lasand spre libera gestionare conturile curente ale companiei, respectiv cele pentru a-si onora obligatiile fata de asigurati. Mai multe detalii disponibile aici.

Iurie FILIP, Vicepresedinte, CNPF: Luam in calcul inclusiv posibilitatea instituirii administrarii speciale la ASITO. Ce trebuie sa stie asiguratii companiei?

"ASITO dispune de resurse financiare suficiente pentru a-si onora obligatiile fata de asiguratii sai. Noi monitorizam atent situatia recenta de la ASITO, de care am aflat cu surprindere din presa locala, pentru a interveni in vederea protejarii intereselor asiguratilor. Am trimis astazi de urgenta o echipa de inspectie la ASITO, iar in conditiile in care vom constata faptul ca managementul executiv al asiguratorului este blocat - luam in calcul instituirea procedurii de administrare speciala la ASITO din partea CNPF, tocmai pentru a proteja interesele consumatorilor", a declarat pentru portalul specializat www.xprimm.md Iurie FILIP, Vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Comisiei Nationale a Pieteii Financiare din Moldova (CNPF). Vom reveni cu detalii in acest sens.

Precizam ca ASITO este una dintre cele mai vechi companii de asigurare pe piata din Republica Moldova, fiind fondata in anul 1991, prin reorganizarea Directiei Asigurarilor de Stat din Moldova. Timp de peste 20 de ani, aceasta s-a regasit printre liderii pietei de profil din Moldova, in ultimul an insa pierzand semnificativ din cota de piata si portofoliul detinut. Ca si element marcant in activitatea acesteia este preluarea pachetului majoritar al companiei de catre QBE Insurance Group in anul 1999, pe care insa l-a vandut ulterior in martie 2007. In prezent, potrivit site-ului companiei, actionarul majoritar al ASITO este compania WINDON&FLANDERS Limited din Marea Britanie, care detine 50,13% din actiuni, iar 17% si respectiv 16% detin firmele DORMAN Management Limited si OURIMON Venture Limited din Cipru.

In anul 2015, ASITO a coborat de pe pozitia secunda detinuta de peste zece ani pana pe pozitia a 8-a in clasamentul companiilor din piata. Totodata, primele brute subcrise de asigurator au scazut cu peste 65%, pana la 65 milioane lei, in timp ce daunele platite de asigurator s-au majorat cu 15%. Activele companiei la finele anului 2015 au totalizat 432 milioane lei, dintre care active nete 77 milioane lei, in timp ce capitalul statutar achitat - 46 milioane lei, reiese din datele oficiale ale CNPF.

Mai multe detalii despre datele financiare ale companiei in anul 2016 cat si despre piata de profil din Moldova AICI.