1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Consiliul Concurentei: Preturile reparatiilor la service-urile auto ar trebui plafonate

Preturile solicitate asiguratorilor de service-urile auto pentru reparatiile masinilor avariate in urma unor accidente ar putea fi plafonate, conform declaratiilor publice facute de Bogdan CHIRITOIU, Presedintele Consiliului Concurentei.

"Noi suspectam anumite intelegeri ilegale intre service-uri, pe astea le investigam. (...) Indiferent daca se vor confirma sau nu suspiciunile noastre, si vom da amenzi daca se va incalca legea, oricum mecanismul asta nu-i foarte destept in care eu, firma de asigurare trebuie sa platesc oricat mi se cere", a declarat Bogdan CHIRITOIU, la Antena 3.

De asemenea, Bogdan CHIRITOIU a explicat, la Europa FM cum s-ar putea impune un pret maxim pentru reparatii. Pretul maxim ar putea fi cel de la reprezentantele companiilor auto.

"Ca sa nu avem din nou crestere a pretului RCA, cred ca este important sa gasim o solutie de a plafona preturile percepute de service-uri", a spus Presedintele CC. Intrebat cum s-ar putea face, el a spus ca una dintre variante ar fi sa se stabileasca ca tarifele percepute sa nu fie mai mari de cele utilizate de service-urile reprezentantelor auto.

Presedintele Consiliului Concurentei a spus, la radio, ca in acest moment, nimeni nu poate controla preturilor fixate de service-uri, iar daca nu se intervine prin lege, politele RCA s-ar putea scumpi. "Nu exista un control asupra preturilor pe care le practica service-urile. Clientul nu este interesat, el vrea sa isi repare masina, stie ca se plateste in baza asigurarii, iar asiguratorul nu are niciun control asupra pretului. Bula asta le tenteaza pe service-uri sa practice niste preturi mari, care intr-un final vor duce la cresterea preturilor RCA, pentru ca daca firmele de asigurari vor avea costuri mai mari, ele isi vor recupera aceste costuri crescand RCA-ul".

Presedintele CC a vorbit la postul de televiziune amintit si despre modificarile legislative referitoare la RCA. El sustine ca sustine implementarea modificarilor legislatiei UE, insa va veni si cu altele proprii care vor avea un impact mai vizibil asupra tarifelor.

"Sunt doua abordari posibile. Clar ca trebuie sa facem niste modificari pentru ca sunt cerute de legislatia europeana. Tariful de referinta nu poate fi obligatoriu, ca asa ii spune numele, e o referinta, nu e o obligatie. In al doilea rand va disparea plafonarea cheltuilor administrative la un anumit procent. Fata de acestea, daca tot modificam legislatia, haideti sa rezolvam si alte probleme.", a adaugat CHIRITOIU.

Una dintre modificarile propuse de Presedintele Consiliului Concurentei se refera la eliminarea politelor RCA pe o luna.

Conform datelor furnizate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, valoarea subscrierilor pe segmentul RCA a crescut usor, cu 4%, in primele sase luni din 2019, piata continuand sa fie controlata de doi jucatori, cu o cota de 70%. In acelasi timp, se observa ca prima medie a inregistrat o crestere cu aproximativ 2%, in timp ce dauna medie a crescut cu 11,7%.

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele 6 luni ale anului 2019 a fost de aproximativ 1,91 miliarde de lei.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
BAAR: Costurile de reparatie a autovehiculelor in baza unei polite RCA au crescut semnificativ
Analiza BAAR: Vechimea masinilor avariate pe RCA creste, iar costul mediu per piesa reparata s-a dublat
Tendinte pe piata RCA in S1 2019: Prima medie a crescut cu 2%, in timp ce dauna medie a fost mai mare cu 11,7%