Consiliul de Administratie al BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 2,50% pe...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7260 RON
1 USD = 4.2193 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Consiliul de Administratie al BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 2,50% pe an


Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis in sedinta de miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an.

De asemenea, a fost decisa mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50% si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"Deciziile Consiliului de Administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile prezervarii stabilitatii financiare", se precizeaza in comunicatul bancii centrale.

Comunicat: Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara

"Rata anuala a inflatiei IPC a evoluat pe ansamblul primelor doua luni ale trimestrului III in linie cu asteptarile. Aceasta a coborat in luna iulie la 4,56 la suta, de la 5,4 la suta in luna precedenta, si a ajuns apoi la 5,06 la suta in august. Evolutia fata de iunie s-a datorat actiunii factorilor pe partea ofertei si unor efecte de baza, principalele influente fiind atribuibile incetinirii ritmului de crestere a preturilor administrate si a pretului combustibililor. In sens opus a actionat accelerarea cresterii in termeni anuali a preturilor legumelor si fructelor.

Rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula) a continuat sa scada usor, pana la 2,8 la suta in luna august, dupa ce in luna iulie a stagnat la nivelul de 2,9 la suta. Descresterea a continuat sa fie indusa de segmentul produselor alimentare procesate si de cel al serviciilor, in principal sub influenta dinamicii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare si a evolutiei cursului de schimb al leului in raport cu euro.

Rata medie anuala a inflatiei IPC a ajuns la 3,9 la suta in luna iulie si 4,2 la suta in luna august, de la 3,6 la suta in luna iunie; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, rata medie anuala s-a situat la 3,2 la suta in iulie si 3,5 la suta in august, de la 2,9 la suta in luna iunie.

Datele provizorii arata o usoara reaccelerare in termeni anuali a cresterii economice in trimestrul II 2018, la 4,1 la suta, de la 4,0 la suta in trimestrul anterior. Consumul gospodariilor populatiei a continuat sa fie principalul determinant al cresterii PIB, secondat la mica distanta de variatia stocurilor, iar aportul formarii brute de capital fix a redevenit negativ. Contributia exportului net la avansul PIB a ramas nefavorabila, dar s-a imbunatatit usor comparativ cu trimestrul precedent, in contextul unei decelerari mai evidente a ritmului de crestere a importurilor in raport cu cea a exporturilor.

Cele mai recente date statistice arata o accelerare a cresterii anuale a productiei industriale in iulie comparativ cu lunile anterioare, localizata in principal la nivelul industriei prelucratoare, iar activitatea din comert si servicii si a mentinut dinamica robusta. Lucrarile din constructii au continuat sa scada in termeni anuali, indeosebi pe seama segmentului constructiilor rezidentiale.

Ritmul anual de crestere a costurilor unitare cu forta de munca pe ansamblul economiei s-a temperat usor in trimestrul II, ramanand totusi la un nivel ridicat. In acelasi timp, variatia anuala a costurilor salariale unitare din industrie a continuat sa se mareasca in trimestrul II, dar a scazut in luna iulie, pe fondul redresarii dinamicii anuale a productivitatii muncii.

Cotatiile relevante ale pietei monetare interbancare si-au restrans gradual ecartul pozitiv fata de rata dobanzii de politica monetara pe parcursul ultimelor doua luni. Cursul de schimb leu/euro a ramas relativ stabil.

Creditul acordat sectorului privat a continuat sa creasca sustinut in lunile iulie si august, cu 6,6 la suta, iar ponderea in total a componentei in lei a ajuns la 65,3 la suta (de la un minim de 35,6 la suta in mai 2012). La randul ei, ponderea creditului acordat populatiei a atins in luna august un nou maxim istoric, de 53,2 la suta din total.

Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei spre limita superioara a intervalului tintei de inflatie la finalul anului curent, in linie cu prognoza pe termen mediu din august 2018.

Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei au ca principale surse evolutia preturilor unor produse alimentare, a preturilor administrate (gaze si energie electrica) si a pretului combustibililor , precum si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, ritmul cresterii economice globale in contextul tendintelor protectioniste, perspectivele economiei si a inflatiei in zona euro si in UE si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune.

Pe baza datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an; totodata, a decis mentinerea la 1,50 la suta pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50 la suta pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile prezervarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse", a transmis BNR.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Consiliul de Administratie al BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 2,50% pe an).

Noutati 1asig.ro
» Analiza KPMG: Noi cerinte legislative privind remunerarea conducatorilor companiilor listate
» Ilinka KAJGANA devine noul Chief Risk Officer al BCR, incepand cu 1 ianuarie 2020
» Eurostat: Romania a inregistrat, in luna mai 2019, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE
» Facebook anunta lansarea unei monede virtuale
» CFA Romania organizeaza a doua editie a Women in Investment Management CEE Forum
» Cat au cheltuit turistii straini veniti in Romania in primele trei luni din acest an
» Investitiile straine au scazut, iar datoria externa a Romaniei a crescut in primele 4 luni din 2019
» Posibile fraude prin SMS-uri sau email-uri in numele ANAF
» Sondaj: 90% dintre romani pleaca cel putin intr-o vacanta in timpul anului
» Inflatia anuala s-a mentinut la 4,1% in luna mai
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 03.10.2018 | 375 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM