Creste sau nu pretul politelor RCA? - Asigurari - Asigurari - Totul despre asigurari -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7204 RON
1 USD = 4.2231 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Creste sau nu pretul politelor RCA?


Noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii - RCA, anuntate de ASF, sunt in crestere cu 4% la persoanele fizice, insa acest lucru nu inseamna ca pretul pe care consumatorii il vor achita cand isi asigura vehiculele va fi si el mai mare. Aceste tarife reprezinta un ghid, iar ele nu trebuie confundate cu pretul de vanzare al asigurarilor RCA, spun specialistii din piata.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat joi, 1 noiembrie a.c., noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 si a Normei nr. 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora. Astfel, tariful de referinta mediu ponderat, in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, este de 790 lei, in crestere cu 4% fata de cel inregistrat in exercitiul de calcul anterior, iar pentru persoane juridice este de 1.660 lei, in scadere cu 5% fata de cel inregistrat in exercitiul de calcul anterior.

In pretul politelor RCA va conta foarte mult si clasa Bonus-Malus in care se incadreaza soferul. Astfel, soferii prudenti, fara accidente, pot beneficia de un discount de pana la 50% la politele RCA, iar cei care produc daune pot plati cu pana la 180% mai mult.

Conform ultimelor date oficiale, aproape jumatate dintre soferii persoane fizice primesc o reducere de 50% din tariful politei RCA, in conditiile in care acestia nu au produs accidente auto in ultimii ani si sunt incadrati in clasa maxima de Bonus - B8. La data de 31 decembrie 2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din politele RCA pentru persoane fizice se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 48% din polite.

Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polite se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 26% din polite.

Amintim ca, in primul semestru din acest an, prima medie RCA a scazut cu 17%, la 604 lei., potrivit datelor publicate de ASF. In acest timp, tariful de referinta pentru persoanele fizice a fost de 756 lei.

Si Leonardo BADEA (foto), Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a atras atentia ca nu exista premise pentru o scumpire a politelor RCA.

"Tarifele de referinta reprezinta un punct de reper pentru piata si nu sunt preturile la care se incheie efectiv contractele de asigurare RCA. Este foarte important sa intelegem acest aspect pentru a nu face confuzie intre tariful de referinta si pretul efectiv al politei RCA pe care o incheie fiecare proprietar de masina. Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 17% in semestrul I 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Din datele pe care le avem, nu exista premise pentru o scumpire a politelor auto obligatorii", a explicat BADEA pentru Agerpres.

Presedintele ASF a mentionat ca exista cresteri si scaderi, pe diferite segmente, preturile efective la care sunt incheiate contractele depinzand de clasa Bonus-Malus la care este incadrat clientul.

"Piata RCA este o piata in care tarifele sunt stabilite in mod liber. Exista cresteri si scaderi pe diferite segmente. Este ceva absolut normal. Este important de retinut faptul ca preturile efective la care se incheie contractele sunt influentate de clasa de Bonus-Malus in care este incadrat fiecare client. Dupa cum am mai spus, aproape 90% dintre soferi beneficiaza de bonus, ceea ce inseamna ca primesc o reducere la incheierea politei. Mai mult decat atat, 47% dintre acestia sunt incadrati in clasa de bonus maxim - B8, care le confera o reducere cu 50% a pretului politei RCA pe care o achizitioneaza. As face si o precizare: tariful de referinta este calculat pentru clasa 0 de B/M. Deci, cu atat mai mult, nu putem vorbi despre cresteri generalizate de tarife", a precizat Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Conform exemplelor date de Leonardo Badea, pentru un Logan cu un motor de 1,4 detinut de un tanar sub 30 de ani, pretul mediu la care se incheie polita RCA este cu 10% mai mic fata de tariful de referinta anuntat de ASF, iar pentru o masina mai puternica avand un motor de 2.000 de cmc, detinuta de o persoana din categoria 51-60 de ani, tariful mediu la care se incheie polita RCA este cu 22% mai scazut fata de tariful de referinta.

"Tarifele de referinta sunt niste puncte de reper pentru piata, iar ASF le publica ca un exercitiu absolut de transparenta pentru toti stakeholderii de pe piata RCA. Asta nu inseamna ca acestea sunt si preturile la care se incheie contractele de asigurare auto obligatorie. Exemplele pe care vi le-am dat cred ca sunt relevante in acest sens", a mai spus Leonardo BADEA.

In conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, "Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A.S.F., dupa formula prevazuta la art. 2 pct. 24 si se publica de catre A.S.F."

Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta - Ernst & Young Assurance Services SRL - in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA.

Conform specialistilor din domeniu, piata de asigurari din Romania functioneaza in baza unui cadru legal care are la baza legislatia europeana, ceea ce nu mai permite derapaje cu care piata s-a confruntat in trecut.

Amintim ca noile tarife de referinta sunt acestea:

Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri - persoane fizice

Autovehicule pentru transportul bunurilor - Persoane fiziceRemorci si semiremorci - Persoane fiziceTractoare rutiere - Persoane fiziceMotociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas - Persoane fiziceAlte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice, etc. - Persoane fiziceVehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri - persoane juridiceAutovehicule pentru transportul bunurilor - Persoane juridiceRemorci si semiremorci - persoane juridiceTractoare rutiere - Persoane juridiceMotociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas - Persoane juridiceAlte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice, etc. - Persoane juridiceAutovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri - Persoane fizice si juridice


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Creste sau nu pretul politelor RCA?).

Noutati 1asig.ro
» Vacanta placuta! Revenim in august
» INFOGRAFIC: Tu recunosti semnele oboselii la volan? Fii #TreazLaVolan!
» Numarul locuintelor asigurate a crescut usor. Vezi care este situatia pe fiecare judet!
» VIDEO: Sfaturi de conducere preventiva...pe 2 roti
» VIDEO: Emisiunea Ora de Risc revine din vacanta, live la RFI, din septembrie
» IGSU: Numarul actiunilor de interventie a crescut cu 12% in primul semestru. Pompierii au stins peste 20.000 de incendii
» Care sunt principelele cauze ale accidentelor auto?
» 190 de accidente grave au avut loc anul trecut din cauza adormirii soferilor. Vara asta, iti reamintim cat de important este sa FII TREAZ LA VOLAN!
» VIDEO: Ce tipuri de asigurari cumpara romanii online?
» Circa doua treimi dintre romanii care pleaca in vacanta in strainatate isi pun in bagaj si o asigurare travel
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 02.11.2018 | 1963 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM