1asig.ro

Cristian ROSU, ASF: Politele RCA pe o luna raman!

Cristian ROSU, Vicepresedinte pe Sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor din cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a reactionat la declaratiile Presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan CHIRITOIU, privind asigurarile RCA pe o luna, precizand ca acestea nu vor fi eliminate.

PROMO


In reactia transmisa de ASF, Cristian ROSU a mai spus nu se are in vedere trecerea asigurarii RCA pe persoana, ci va ramane pe masina.

Astfel, in contextul celor declarate recent de Presedintele Consiliului Concurentei, Cristian ROSU a facut urmatoarele precizari:
  • piata RCA este o piata in consolidare, care necesita unele ajustari, dar nu de sistem;
  • nu se are in vedere trecerea asigurarii pe persoana, ci va ramane pe masina;
  • nu se are in vedere nici zonarea teritoriului dupa riscuri, deoarece masinile circula prin toate zonele de risc;
  • nu se preconizeaza eliminarea politelor pe o luna;
  • Autoritatea de Supraveghere Financiara nu este concentrata doar pe analiza tarifelor de referinta, ci pe toata problematica pietei asigurarilor, pornind de la stabilitatea pietei (indicatorii de solvabilitate SCR si lichiditate MCR) si continuand cu conduita asiguratorilor si a intermediarilor in asigurari.
"Referitor la gradul de cuprindere in RCA, el este de peste 90% pentru vehiculele care circula in mod constant pe drumurile publice. Acel procent de aproximativ 75% este format din parcul rece (nedeplasabil) aflat inca in evidentele scriptice, precum si din remorcile care nu circula tot timpul atasate de un vehicul. Nu trebuie uitate nici motocicletele care au o circulatie sezoniera", a mentionat Vicepresedintele ASF.

"Evident ca toate propunerile de modificare legislativa pe care le vom initia, vor fi supuse unei analize si consultari publice. Asteptam atunci opiniile argumentate ale tuturor celor interesati, inclusiv de la Consiliul Concurentei", a adaugat acesta.

"Este necesar a fi semnalat ca, in acest moment nu lucram impreuna la nicio propunere de modificare legislativa, iar in situatia cand anumite temeri si semnale exista ar trebui discutate cu specialistii inainte de a le promova in spatiul public pentru a nu crea emotii acolo unde nu este cazul", a mai spus Cristian ROSU.

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a scazut cu circa 2,8% in anul 2018 comparativ cu anul anterior, pana la aproximativ 3,6 miliarde de lei (771,26 milioane de euro), reiese din raportul ASF. De asemenea, prima medie RCA anualizata s-a redus cu 12%, iar dauna medie a crescut cu 9%, in timp ce doi jucatori detin 60% din subscrieri.

2.460 accesari