Cum arata Ghidul RCA publicat de ASF?

Ghidul raspunde unor intrebari de larg interes cu privire la politele RCA. Consumatorul afla din "Ghidul RCA" cum se calculeaza pretul unei polite, ce inseamna sistemul bonus-malus, cum sa verifice datele unei polite in sistemul CEDAM si cui trebuie sa se adreseze in cazul in care are o problema cu asigurare auto obligatorie.
Ghidul, redactat intr-o forma grafica moderna, este scris intr-un limbaj accesibil si include exemple concrete pentru ca informatiile sa fie cat mai usor de asimilat, conform ASF.
Ghidul RCA este disponibil gratuit online si poate fi accesat atat din pagina de Facebook a ASF, cat si din site-ul www.asfromania.ro.
Acesta este impartit in patru capitole denumite: "Ce este asigurarea obligatorie auto RCA?", "Vreau sa cumpar RCA", "Ce faci in caz de accident?" si "Probleme cu RCA".
"Asigurarea RCA este diferita de asigurarea CASCO. RCA este o asigurare obligatorie prin lege si care acorda despagubiri pentru avariile produse tertilor de catre dumneavoastra, in timp ce CASCO este o asigurare facultativa care acorda despagubiri numai pentru avariile vehiculului asigurat (propriul vehicul sau vehiculul condus de dumneavoastra)", se mentioneaza in Ghid.
Asigurarea RCA acopera daunele provocate de un accident produs prin intermediul unui vehicul asigurat RCA, catre o parte terta. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru: vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial; pagube materiale; pagube reprezentand consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat, doar in conditiile stabilite de lege; cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata, in procesul civil.
Limitele de despagubire stabilite de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara sunt:
- pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita de despagubire se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro;
- pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, la un nivel de 5.000.000 euro.
"Daca ati fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul asigurat, trebuie sa va adresati asiguratorului care a emis polita de asigurare pentru vehiculul care a produs dauna. In cazul in care dauna a fost produsa de asigurat, acesta trebuie sa-si instiinteze asiguratorul propriu si sa urmeze indicatiile acestuia. Pentru deschiderea dosarului de dauna va puteti adresa oricarei unitati teritoriale a asiguratorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polita", se arata in Ghidul RCA.
"Daca ati suferit un accident provocat de catre un vehicul neasigurat sau in cazul unui accident soldat cu vatamari corporale si/sau deces produs de un vehicul neidentificat, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii sau asiguratorul la care aveti incheiata o polita facultativa va suporta prejudiciile, urmand sa recupereze sumele platite drept despagubire de la persoana vinovata de producerea accidentului", conform documentului citat.
ASF precizeaza ca acorda o atentie deosebita protectiei consumatorilor de produse financiare ne-bancare. In acest context, primeste si raspunde la toate sesizarile si reclamatiile privind activitatea asiguratorilor si brokerilor de asigurare. Prin depunerea unei petitii (reclamatie sau sesizare), ASF poate constata daca societatile de asigurare isi indeplinesc obligatiile asumate prin polita sau daca sunt necesare masuri suplimentare de supraveghere si control.
In cazul problemelor semnalate in legatura cu o polita de asigurare RCA, poate depune reclamatie orice persoana fizica sau juridica ce detine cel putin una din calitatile de asigurat sau pagubit. Petitia se poate transmite ASF prin servicii postale, la sediu (prin intermediul registraturii), prin e-mail sau prin formularul on-line disponibil pe site-ul ASF, destinat transmiterii acestora (formularul va transmite automat un e-mail catre departamentul specializat in solutionarea petitiilor). La numarul de telefon TELVERDE - 0800 825 627, ASF acorda consultanta de specialitate consumatorilor, insa nu se pot inregistra petitii.