1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cum vor arata urmatorii 10 ani ...

Cum vor arata urmatorii 10 ani pentru piata de asigurari?

Urmatoarea decada ar putea aduce o continuare a consolidarii pietei locale de asigurari sub aspectul volumului afacerilor derulate, a declarat, pentru publicatiile XPRIMM, Cristian IONESCU, Presedinte al Directoratului ASIROM VIG.

"Foarte probabil vom consemna cresteri ale gradului de penetrare a asigurarilor la nivelul Intreprinderi Mici si Mijlocii, segment-tinta pentru cei mai multi dintre principalii asiguratori locali. Dezvoltarea pietei va fi, cu siguranta, prezenta si la nivelul claselor de asigurari de sanatate, chiar daca dinamica ultimilor 3 ani nu va putea fi sustinuta", sustine Cristian IONESCU.

"Sub aspect structural, gradul de predictibilitate este redus, in contextul inexistentei unor politici economice si fiscale clar definite pe termen mediu si lung si, cu atat mai putin, in contextul volatilitatii politice ce se va prelungi cel putin pana spre sfarsitul anului 2020. Primele semnale privind o posibila dezvoltare consistenta a asigurarilor facultative ar putea veni in 2021, iar acestea ar putea fi reprezentate de accelerarea investitiilor in infrastructura si acordarea de facilitati fiscale pentru contractantii de polite de asigurari de viata (cu componenta de economisire si/sau investitie)", a adaugat acesta.

Pe de alta parte, potrivit lui Cristian IONESCU, trebuie luata in calcul si aparitia efectelor negative asupra volumului de afaceri de asigurari pe care le-ar putea avea un potential recul economic global anticipat de catre specialisti a se inregistra in viitorul nu foarte indepartat.

#30deanideschimbare

Cristian IONESCU arata ca piata asigurarilor din ultimii 30 de ani a parcurs 3 etape principale, fiecare intinzandu-se temporal, cu aproximatie, pe cate o decada:

  • perioada anilor 90, una "romantica", incipienta,in care au fost puse bazele actualei industrii a asigurarilor. Vorbim despre anii in care apar primele societati de asigurari private, dar si primii investitori strategici in industria de profil romaneasca. Este perioada care consemneaza infiintarea Oficiului de Supraveghere a Activitatii de Asigurari si Reasigurari din Romania (OSAAR), in acel moment functionand ca institutie Guvernamentala, in cadrul Ministerului Finantelor. La mijlocul decadei (in 1995) este adoptata prima varianta a Legii 136 privind asigurarile si reasigurarile din Romania.
  • perioada de emergenta, corespunzatoare inceputului de mileniu 3, in care a fost definit cadrul legislativ-institutional de baza, segmentul asigurarilor cunoscand cea mai efervescenta perioada, atat din perspectiva dezvoltarii sale, cat si al coagularii structurale.
  • perioada ultimilor 10 ani, una de consolidare a industriei, sub toate aspectele (legislativ, institutional, al jucatorilor de pe piata si al ofertei etc).
"Fiecare dintre aceste etape a avut rolul si importanta ei in constructia sectorului asigurarilor. Dintre ele, insa, cea care pare sa fi marcat cel mai mult evolutia pietei asigurarilor si a contribuit la definirea formei si fondului acesteia este prima decada a anilor 2000. Vorbim despre perioada in care, pe de o parte, intregul cadru legislativ-institutional specific domeniului asigurarilor se modernizeaza si se aliniaza normelor europene: incepand cu promulgarea Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, continuand cu infiintarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ca institutie independenta, subordonata Parlamentului si alinierea accelerata a reglementarilor interne la aquis-ul comunitar in contextul aderarii Romaniei la UE", arata Presedintele ASIROM.

Pe de alta parte, intervalul 2000-2009 este cel in care au au inceput sa se impuna cei care aveau sa devina principalii actori ai pietei asigurarilor.

Conform acestuia, nu in ultimul rand, inceputul anilor 2000 a fost perioada cu cea mai consistenta dezvoltare a afacerilor de asigurari. Au fost consemnate cresteri reale accelerate, cu procente de peste 2 cifre de la an la an, atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe segmentul asigurarilor de viata. De altfel, trebuie punctat faptul ca anul 2008 este cel care a inregistrat maximul istoric de subscrieri din activitatea de asigurari, de peste 2,4 miliarde de euro. Este anul de varf atat pentru asigurarile generale - cu subscrieri de peste 1,9 miliarde de euro, cat si pentru segmentul de asigurari de viata - singurul an in care vanzarile de polite life au depasit jumatate de miliard de euro.

"Efectele marii recesiuni globale ce a debutat in 2008 nu au ocolit sectorul asigurarilor din Romania. Astfel, anul 2009 a consemnat inceputul unei perioade de reasezare a pietei, atat din perspectiva cantitativa, cat si calitativa a afacerilor. In privinta volumelor, in ultimii 10 ani (2009-2018) subscrierile au inregistrat oscilatii mai mari sau mai mici, la nivelul agregat piata ramanand sub nivelul atins in 2008. Aici este interesant sa observam ca, o analiza pe segmente a sectorului arata ca asigurarile generale facultative au fost cele mai afectate de efectele crizei, subscrierile anuale situand-se, in intervalul 2009-2018, la niveluri cuprinse intre 58% (in anul 2014) si 65% (in 2018) fata de maximul istoric atins in 2008. Aceasta evolutie pare paradoxala, in contextul in care cei mai multi dintre jucatorii internationali prezenti pe piata romaneasca au desemnat asigurarile facultative generale ca reprezentand principalul pilon al strategiilor lor de dezvoltare. Similar, subscrierile anuale pe segmentul life au oscilat la niveluri cuprinse intre 368 si 451 milioane euro (echivalent), sub nivelul maxim istoric de 507 mil. euro consemnat in 2008. In schimb, in ultimii 10 ani, segmentul asigurarilor obligatorii RCA a inregistrat volume in crestere, maximul istoric al subscrierilor fiind atins in 2016 (922 mil. euro)", explica Cristian IONESCU.

"Statisticile indica, astfel, ca piata asigurarilor din Romania ramane, sub aspect structural, mult diferita de marea majoritate a pietelor europene, cu segmentele de asigurari facultative, respectiv de viata subdezvoltate", adauga el.

Mai multe declaratii referitoare la evolutia pietei de asigurari in ultimii 30 de ani, dar si prognozele pentru urmatorii 10 ani, puteti citi in Editia speciala a Revistei PRIMM - Asigurari & Pensii din decembrie 2019. Click aici pentru download!