1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cutremur de 4,5 grade in Vrancea, simtit si in Bucuresti

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs miercuri, la ora 12:25, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, potrivit Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).

Seismul a avut loc la o adancime de 150 de kilometri si a fost resimtit usor si in unele zone din Bucuresti, conform Mediafax.

Orasele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Marasesti, Focsani, Adjud si Onesti.

Cel mai mare seism din acest an, cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter, a avut loc la sfarsitul lunii martie, tot in zona seismica Vrancea, fiind resimtit si in Bucuresti.

Cel mai puternic seism inregistrat in Romania in ultimii 10 ani a avut loc pe 22 noiembrie 2014, in Vrancea, avand o magnitudine de 5,7 grade . Seismul s-a simtit si in Bucuresti si a fost urmat de mai multe replici. In anul 2014 au avut loc peste 300 de cutremure in Romania, majoritatea tot in zona seismica Vrancea si avand o magnitudine ce rareori a depasit 4 grade.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania. Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

Cutremurul este riscul care ar provoca cele mai mari pierderi economice in Bucuresti, conform unui studiu LLOYD's, care estimeaza ca 4,33 miliarde dolari din productia economica bruta anuala a capitalei Romaniei s-ar pierde in cazul producerii unui seism major in urmatorul deceniu. Amintim ca in Bucuresti, in momentul de fata, peste 180 de cladiri reprezinta pericol public in caz de cutremur, iar alte 183 de cladiri sunt incluse in clasa I de risc seismic, reprezentand constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremur.

In aceasta luna se desfasoara campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Aceasta vizeaza cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care este expusa locuinta lor, precum si informarea acestora despre formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurarii obligatorii sau facultative. Astfel, in cadrul campaniei, 500.000 de brosuri informative dedicate vor fi distribuite in toata tara. Distributia materialelor va fi dublata de o ampla campanie de comunicare in mediul online si pe retelele de socializare.

Detalii despre proiect puteti gasi pe www.asigurarealocuintelor.ro. Va invitam si pe pagina de Facebook a campaniei: www.facebook.com/AsiguraTe.