1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cutremur de 7,7 grade pe scara Richter in Caraibe, intre Cuba si Jamaica

Un cutremur de 7,7 grade pe scara Richter a fost inregistrat, marti, 28 ianuarie, in Caraibe, intre Jamaica si Cuba, fiind emisa si o avertizare de tsunami, informeaza Al Jazeera, citand the United States Geological Survey (USGS) si the International Tsunami Information Center. Cutremurul, care a durat aproximativ 20 de secunde, potrivit presei internationale, a fost urmat de mai multe replici puternice, una dintre acestea inregistrand o magnitudine de 6,1.

Seismul a fost inregistrat la o adancime de 10 km, epicentrul cutremurului fiind la o distanta de 139 km de Montego Bay (Jamaica) si 140 km de Niguero (Cuba). Santiago, cel mai mare oras din estul Cubei, a resimtit cel mai puternic impact, cutremurul fiind resimtit si in Guantanamo, Santiago de Cuba, Havana, Cienfuegos si Kingston, dar si in cinci state din Mexic, inclusiv Veracruz, si Miami, acolo unde mai multe cladiri au fost evacuate ca masura de precautie.

Seismul de 7,7 a zguduit si Insulele Cayman, lasand in urma mai multe cratere in asfalt si pamant. Dupa producerea cutremurului, autoritatile din Insulele Cayman au folosit retelele sociale pentru a le transmite localnicilor ca trebuie sa evacueze zonele de coasta si au amenajat, ca masura de precautie, mai multe adaposturi de urgenta. Din fericire, nu au fost raportate victime in zonele afectate de cutremur, seismul provocand doar pagube materiale.

Dupa producerea cutremurului, autoritatile au emis instant o avertizare de tsunami, anuntand populatia ca "valuri periculoase" pot fi inregistrate pe o raza de 300 km distanta de epicentru. Initial, PTWC (the Pacific Tsunami Warning Center) avertiza ca multiple regiuni din Belize, Cuba, Honduras, Mexic, Jamaica si Insulele Cayman pot fi afectate de tsunami. Avertizarea de tsunami a fost retrasa spre seara, atunci cand PTWC a anuntat ca localnicii se pot intoarce la casele lor.